Politika

CIK DAO ROK Stranke imaju 5 dana da uklone nedostatke sa svojih izbornih lista

Centralna izborna komisija BiH (CIK) odredila je na današnjoj sjednici petodnevni rok strankama kod kojih su utvrđene nepravilnosti na kandidatskim listama da ih otklone, kako bi mogle biti i ovjerene do 29. jula.

CIK DAO ROK Stranke imaju 5 dana da uklone nedostatke sa svojih izbornih lista
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na Opštim izborima u BiH koji se održavaju 2. oktobra učestvuje 110 političkih subjekata, koje je podnijelo kadidatske liste, uključujući i 17 nezavisnih kandidata koji su prije ovjereni, piše Klix.

Na današnjoj, 33. korespodentnoj sjednici utvrđeno je da je ukupno prijavljeno 828 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.291 kandidat.

Pročitajte još

Nakon provedenih provjera, članovi CIK-a su rekli da od ovog broja 750 kandidatskih listi ispunjava uslove, dok 78 ima određene nedostatke. Jedna od onih kod koje su utvrđeni nedostaci je lista na kojoj se nalazi kandidat Stranke za BiH za člana Predsjedništva BiH Nermin Šehović.

Podsjećamo, Stranka za BiH je prijavila Šehovićevu kandidaturu, no nije predala njegovu potpisanu ni ovjerenu izjavu o njenom prihvatanju. Također, CIK-u nije dat nikakv dokaz da je podnio ostavku na mjesto policijskog službenika u Federalnoj upravi policije, što je po zakonu dužan učiniti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu