Društvo

Cikotić o migrantskoj krizi: Pripremamo konkretniji, efikasniji i upotrebljiviji plan

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić se tokom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) sastao s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Cikotić o migrantskoj krizi: Pripremamo konkretniji, efikasniji i upotrebljiviji plan
FOTO: N1/SCREENSHOT
Selmo Cikotić

Ministar Cikotić je obišao neke od prihvatnih kampova u ovom dijelu BiH i najavio brojne aktivnosti kako bi se plan za upravljanje migrantskom krizom u BiH učinio konkretnijim, efikasnijim i upotrebljivim.

– Ne podnosimo svi jednako teret krize i ne učestvuju sve institucije u umanjivanju posljedica krize. Unsko-sanski kanton prelama sve negativne aspekte te krize i neefikasnog djelovanja nekih drugih institucija – rekao je Cikotić je novinarima nakon sastanka.

Cikotić je dodao da će se efekti dogovora sa ovog sastanka moći vidjeti u Unsko-sanskom kantonu u narednim sedmicama i mjesecima, da će se na djelu vidjeti kvalitetno rukovođenje migrantskom krizom koje će donijeti veću bezbjednost građanima BiH.

Kantonalni premijer Ružnić istakao je da je potrebno uspostaviti koordinaciju svih učesnika u procesu, od grada do nivoa BiH i međunarodnih faktora u BiH koji se bave problemom migracija.

– To je naš prvi zadatak koji smo dogovorili – jačanje institucija, a zatim preduzimanje mjera kada su u pitanju lokalne zajednice i centri – dodao je Ružnić, izražavajući nadu da će današnji razgovori sa Cikotićem uroditi plodom.

On je novinarima rekao da je Cikotić izložio širok plan sa sedam-osam mjera i 100 poteza koje treba uraditi.

– Nadam se da ćemo nakon tri godine u Unsko-sanskom kantonu to i osjetiti. Danas smo vidjeli konkretne prijedloge i mjere o kojima smo mi govorili prethodnih godina. Idemo u zajednički rad, idemo na teren, idemo upravljati krizom – poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da mu se čini da Cikotić ima koncept za rješenje migrantske krize i da se nada da će Bišćani konačno “prodisati”.

On je ocijenio da je Cikotić “stručnjak iz ove oblasti” i da “ne treba insistirati da se ovaj problem riješi za kratko vrijeme”, ali da može biti riješen do zime.

Fazlić je ocijenio da su problemi bezbjednosti u Bihaću najveći i da se nada da će konačno i druge agencije koje su u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti u prvom redu Granična policija BIH i Služba za poslove sa strancima početi da rade svoj posao.