Kolumne

Cirkus KS BiH se nastavlja

Cirkus u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine se nastavlja! Iako je planirano da novi šampionat počne u oktobru, na manje od mjesec dana i dalje traju sukobi između kancelarije Saveza i dijela Upravnog odbora.

Cirkus KS BiH se nastavlja
FOTO: SRPSKAINFO

I dok se čelnici svađaju klubovi su u sve težoj situaciji, pa su tako Čapljina i Bošnjak odustali od višeg ranga, jer nemaju novac potreban da nastupe u ovom takmičenju. Takmičenje sigurno neće imati planiranih 16 klubova, što je svakako bilo previše. I treneri su u problemu jer kako uigravati ekipu i tražiti formu kad definitivno nije poznato kada će takmičenje da počne.

A za to vrijeme čelnici i kancelarija Saveza ne odstupaju od svojih pozicija. Kancelarija Saveza je istrajna u namjeri da Široki Brijeg ostaje šampion, dok čelnici traže da se ta odluka poništi i da se poštuje stav većine klubova, koji su bili da se finalni turnir ne igra.

Zaista je vrijeme da se dvije strane dogovore jer ovakva situacija i te kako može da našteti košarci u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je za kompromis, a ne međusobne optužbe. U slučaju da nema dogovora, onda treba da se vrše promjene u samom savezu jer ovakva pat-pozicija nikom ne odgovara.

Jasno je da su prijetnje kancelarije Saveza da će zabraniti nastup u regionalnim i evropskim takmičenjima „prazne“, jer je FIBA već obavila žrijeb za Ligu šampiona i kazne po Savez bi bile ogromne.

Takođe, slično je i u ABA ligi, koja je već sve definisala i sigurno neće da reaguju na prijetnje iz Sarajeva. Igokea u Prvoj, Borac, Spars i Široki Brijeg u Drugoj ligi će sigurno igrati.

Umjesto prijetnji bolje bi svima bilo da jednom napokon donesu kvalitetne propozicije, sistem takmičenja bar za naredne dvije sezone i da se toga drže, a ne da ih mijenjaju nekoliko puta u toku sezone. Klubovima su potrebne jasne informacije, a ne da se od njih samo traži da plate kotizacije i troškove takmičenja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije