Kultura

ČITAJMO ZAJEDNO Kampanjom do većeg interesovanja za knjige

U Republici Srpskoj 42 odsto građana nikada ne kupuje knjige, iz tog razloga Ministarstvo prosvjete i kulture RS počelo je kampanju “Čitajmo zajedno”.

ČITAJMO ZAJEDNO Kampanjom do većeg interesovanja za knjige
FOTO: SHUTTERSTOCK

Cilj im je da se podigne svest o značaju čitanja, kao i njegovanju rada i djela velikana srpske književnosti.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da se promocijom važnosti i značaja čitanja, kao i ukazivanjem na značaj srpske književnosti i pisaca, želi doći do što većeg broja čitalaca i uticati na kulturu čitanja.

Ona je dodala da se na šest video-spotova, koji su snimljeni angažovanjem domaćih produkcijskih kapaciteta i glumaca, promovišu poruke velikana srpske književnosti.

Pomoćnik za kulturu u resornom ministarstvu Tanja Đaković kaže da su istraživanja pokazala da 42 odsto građana u RS nikada ne kupuje knjige, da se veličina ličnih, kućnih biblioteka kod građana kreće od jedne do 25 knjiga, te da 8,3 odsto građana ne poseduje ni jednu knjigu.

-Iz tih razloga je ova kampanja i pokrenuta 2017. godine, ali su ciljevi do sada bili usmereni na podršku domaćem izdavaštvu, promociji savremenih književnika, te popunjavanju bibliotečkih fondova u nerazvijenim opštinama rekla je Đakovićeva.

Ona je navela i da brojni velikani srpske književnosti, kao što su Petar Kočić, Jovan Dučić, Desanka Maksimović, Branko Ćopić ukazuju da srpski narod i jezik nisu mali, kao što se to često predstavlja.

Kampanja “Čitajmo zajedno”, koja će trajati do kraja oktobra, realiziovana je u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske i u partnerstvu sa Radio-televizijom Srpske.