Politika

Čolak o izmjenama Izbornog zakona: Uporedo sa radom radne grupe pregovarati na političkom nivou

Član Interresorne radne grupe za promjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak smatra da uporedo sa radom ove radne grupe treba pregovarati na političkom nivou i ukazuje da nijedno radno tijelo ovog tipa do sada nije riješilo krucijalne probleme u izbornom zakondavstvu.

Čolak o izmjenama Izbornog zakona: Uporedo sa radom radne grupe pregovarati na političkom nivou
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zato je bitno da se vode i ovi politički razgovori, prije svaga među bitnim političkim akterima, a tu mislim na HDZ BiH s jedne strane i SDA sa druge strane – rekao je Čolak i dodao da je podjednako bitan i SNSD.

Čolak, koji je hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, konstatovao je da je činjenica da je većina pitanja koja se tiču legitimnog predstavljanja, kada je riječ o Predsjedništvu BiH i domovima naroda, u fokusu, odnosno dvorištu Federacije BiH.

On smatra da bi najbitniji stoga trebali da budu razgovori HDZ i SDA, odnosno, to bi bilo najpoželjnije.

Pročitajte još

– Dani prolaze, vrijeme nije saveznik, što uradimo u ovoj godini – to je to. Nije realno očekivati da bi se u izbornoj godini mogao napraviti značajan iskorak u bilo kojem smjeru, a ne u smjeru izborne reforme, odnosno provođenja, prije svega, odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, ali i presuda Evropskog suda za ljudska prava – rekao je Čolak za zagrebački Večernji list, izdanje za BiH.

On je dodao da rješenja treba tražiti u normalnoj atmosferi, bez prijetnji bilo koje vrste, jer se tad ne mogu očekivati neki veliki iskoraci

Prihvati notifikacije