Gradovi

Ćosić ima zanimljivu ideju: Dvije žene ispruženih ruku na ulazu u Lukavicu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, objavio je zanimljiv prijedlog spomenika koji bi se trebao naći na ulazu u grad. Prijedlog spomenika su dvije žene koje pružaju ruke jedna prema drugoj preko saobraćajnice i taj projekat je nazvan "Kapija grada".

Ćosić ima zanimljivu ideju: Dvije žene ispruženih ruku na ulazu u Lukavicu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tokom svih godina provedenih na mjestu načelnika opštine, a sada gradonačelnika, u razgovoru sa predstavnicima organizacija proisteklih iz rata, posebno članovima porodica nastradalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, isticano je da u našem narodu kultura sjećanja nije dovoljno razvijena, da Srbi ne znaju na adekvatan način da odaju počast svojim sunarodnicima koji su podnijeli najveću žrtvu za ovaj grad i Republiku Srpsku. Namjera nam je da to ispravimo i zato ulazimo u ozbiljne projekte izgradnje spomen-obilježja i institucija kulture sjećanja u Istočnom Sarajevu – rekao je Ćosić.

To podrazumijeva, dodaje, memorijalni kompleks posvećen srpskim civilnim žrtvama Sarajeva u 20. vijeku (Prvi i Drugi svjetski i Odbrambeno-otadžbinski rat), Kapiju grada koja će povezivati Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, kao i veliku zastavu Republike Srpske na vrhu Trebevića, koja će biti vidljiva sa svih strana. Takođe, tu je i muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama, čija je izgradnja već počela, i spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1995. godine, te spomen-kompleks na Golom Koranu na Palama koji će biti svojevrsna oda Republici Srpskoj.

Током свих година проведених на мјесту начелника општине, а сада градоначелника, у разговору са представницима…

Posted by Љубиша Ћосић – Ljubiša Ćosić on Saturday, September 25, 2021

– Svaki od ovih projekata zaslužuje posebnu pažnju i svakom ćemo se u narednom periodu posvetiti posebno i posebno prezentovati. Imamo ambiciozan plan da ovu priču zaokružimo 2024. godine i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom velikom poslu – ne samo institucije i medije, nego i sve pojedince koji su spremni da daju podršku razvoju kulture sjećanja u našem narodu. Ovo je nešto što će ostati poslije nas, na čemu će nam zahvaliti buduće generacije jer će znati svoju istoriju i kolika je žrtva podnesena za njihovu slobodu i mir- naveo je Ćosić.

Prihvati notifikacije