Društvo

"Crkva i narod u Srpskoj su jedno" Patrijarh Porfirije na besjedi u Zvorniku (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Zvorniku da je najveći i najvažniji blagoslov za sve one koji dolaze u Republiku Srpsku da mogu dušom da osjete da su crkva i narod jedno.

patrijarh Porfirije u Zvorniku
FOTO: SRNA

Može biti, i ima različitih pogleda i stavova po nekim pitanjima, ali je jedino i suštinsko pitanje da postoji jedan narod koji je jedinstven, opstaje u jedinstvu zato što u njemu postoji Srpska pravoslavna crkva, pravoslavna vjera – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon služenja doksologije u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče u Zvorniku.

On je naglasio da je pravoslavna vjera nit koja spaja sva vremena i sve vijekove od kada su pravoslavni Srbi na ovim prostorima.

– Nigdje drugdje kao ovdje u Republici Srpskoj se ne osjeća tajna prisustva blagodeti Božije, tajna Hristova, tajna krsta, tajna stradanja, ali ne stradanja za bilo šta, nego tajna krsta i tajna stradanja radi svoje pravoslavne vjere da bi sa njom živjeli – rekao je patrijarh Porfirije.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Ističući da je poseban blagoslov da je ovdje u Zvorniku sa vjernim narodom, patrijarh Porfirije je rekao da je još 1232. godine osnovana Mitropolija zvorničko-srebrenička Srpske pravoslavne crkve, čije je mitropolit imao svoje sjedište u Zvorniku.

– Živimo u vremenima kada se mnogo govori o ujedinjavanju na temeljima ekonomskim i političkim, ali da na tim temeljima ujedinjenje podrazumijeva odricanja od onoga što jesi, odricanje od svog identiteta i načina života – rekao je patrijarh.

Drugim riječima, ističe srpski patrijarh, ako hoćeš da uđeš u takav ujedinjeni svijet moraš da prihvatih to što nikad nisi bio i ono što ti je uvije bilo strano.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Prema njegovim riječima, takvo ujedinjenje, ma kako izgledalo, donosi boljitak ekonomski ne može imati dugi vijek i ne može biti pravoslavni interes.

– Pravoslavno hrišćanstvo ima Hristovu zapovijest za princip života i u tom zakonu Hristovom jasno stoji šta je porodica, jasno je definisano šta je brak, jasno je definisano šta je grijeh a šta nije, i da budemo jasni, to znači da nismo sudije drugima, nego smo samo razmeli Hristovu zapovijest – rekao je patrijarh Porfirije.

Pročitajte još

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je narod uvijek bio uz crkvu i sa crkvom.

Episkop Fotije je govorio o istorijatu crkve Rođenja svetog Jovana Preteče u vremenu svoje samostalnosti, za vrijeme Otomanske imperije i Austrougarske vlasti, te o borbi srpskog naroda kroz vjekove za svoju vjeru, nekada i po cijenu stradanja.

On je naveo da Eparhija zvorničko-tuzlanska održava bogatstvo crkvenog života sa vjernim narodom, služenjima, pričešćima, vjeronaukom, molitvama Bogu, izgradnjom hramova i svim drugim vjerskim vidovima koji su u službi Hristu.

Službi doksologije prisustvovao je veliki broj sveštenika i vjernika, te šef Kabineta predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Stevanović i Dragomir Vasić, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Zvornika Boijan Ivanović i Miloš Tomić i građani.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije