Svijet

CRKVA SLAVI, ŽENE BIJESNE Zemlja u srcu Evrope gotovo POTPUNO ZABRANILA abortus

Vrhovni sud u Poljskoj presudio je ove nedjelje da su abortusi protivustavni čak i onda kada fetus ima deformitete, što je bio jedan od posljednjih dopuštenih slučajeva u kojima žena može da prekine trudnoću.

CRKVA SLAVI, ŽENE BIJESNE Zemlja u srcu Evrope gotovo POTPUNO ZABRANILA abortus
FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ/RAS SRBIJA

Reakcije javnosti su burne konzervativci slave “zaštitu života“, kritičari kažu da je u pitanju kršenje ljudskih prava, a žene marširaju ulicama.

Kada odluka stupi na snagu, trudnice će morati da iznesu trudnoću čak i kada se zna da bi dijete došlo na svijet neizlječivo bolesno. Prekid trudnoće biće dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta i kada ona ugrožava zdravlje majke. Regulativa o prekidu trudnoće u ovoj dominantno katoličkoj zemlji i prije ovoga je važila jednu od najrigoroznijih u svijetu.

Sud tumači da Ustav propisuje zaštitu života “u svakoj fazi razvoja“ i dao je za pravo grupi poslanika vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda koji su iznijeli slučaj pred Ustavni sud. Zakon koji je omogućavao prekid trudnoće pri teškoj deformaciji fetusa donijet je još 1993. godine.

Grupe za zaštitu ljudskih prava prethodnih nedjelja su apelovale na vladu da ne pooštrava zakone. Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope napisala je na Tviteru da je dan kada je donijet novi zakon “tužan za prava žena”.

FOTO: V.K./RAS SRBIJA
FOTO: V.K./RAS SRBIJA

– Uklanjanje pravne osnove za skoro sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kaznu i kršenje ljudskih prava – napisala je Mijatovićeva, dodjući da odluka suda znači da će žene koje to mogu da priušte obavljati abortuse u inostranstvu ili ilegalno, a da će ostale biti izložene “još većoj torturi“.

Sa druge strane, predvodnica poljskog Pro-Life pokreta Kaja Godek, i sama majka djeteta sa Daunovim sindromom, rekla je da je Poljska sa novim zakonom postala “uzor za Evropu i svijet“.

– Ne popuštamo pred pritiskom našeg doba da se maršira ulijevo i da se proširuju mogućnosti ubijanja ljudi – rekla je ona.

Opozicija se kritički izjasnila o odluci. Bivši poljski premijer Donald Tusk je nazvao “ciničnom“ odluku “pseudo-suda usred galopirajuće pandemije“.

Poljsku vladu kritikuju i međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava. Amnesti Internešnal i Hjuman Rajts Voč najavili su da će poslati nezavisne posmatrače da prate proces pred sudom, prenosi Blic.

Kako će novi zakon uticati na Poljsku

Skoro svi legalni pobačaji u Poljskoj izvode se na osnovu fetalnih oštećenja, pa ova presuda, koja je konačna i obavezujuća, u praksi znači gotovo potpunu zabranu abortusa.

Poljska je jedna od najdominantnije katoličkih zemalja u Evropi, ali u javnosti nije bilo velike podrške za sporan zakon. Ankete javnog mnjenja godinama unazad pokazuju da se očigledna većina Poljaka protivi restriktivnijem zakonu o abortusu.

Biskupi i katoličke grupe vršili su pritisak na vladajuću stranku Pravo i pravda da nametne strožiji zakon. Stranka podržava tradicionalne katoličke vrijednosti, ali je promjenu progurala teškom mukom – bilo je protivljenja i u parlamentu i na ulicama. Procjenjuje se da je 2016. godine 100.000 ljudi, uglavnom žena, protestovalo zbog pokušaja pooštravanja zakona.

Кrajem prošle godine grupa poslanika vladajuće stranke i krajnje desnice odlučila je da zatraži od suda da odluči o tom pitanju. To je bilo zgodno jer je većina sudija suda imenovana od strane Prava i pravde, zbog čega ta stranka ima veliki uticaj u sudstvu. Na taj način se, takođe, izbjegla burna i emotivna parlamentarna rasprava i prateći bes na ulicama. Kritičari pretpostavljaju da konačna odluka nije slučajno pala tokom drugog talasa pandemije, kada je zabranjeno javno okupljanje više od deset osoba.

Prošle godine se u Poljskoj legalno obavilo tek nešto više od hiljadu abortusa, a ogromna većina, oko 98 odsto njih, obavljeno je usljed teškog deformiteta fetusa. Grupe za ženska prava procenjuju da između 80.000 i 120.000 Poljakinja godišnje zatraži abortus u inostranstvu. Čak se i žene koje imaju pravne osnove da zatraže legalan abortus često suočavaju sa izazovima, što govori o razmjerama stigme oko pitanja prava na prekid trudnoće.