Hronika

CRNA GORA GA IZRUČILA HRVATSKOJ General Ðukić u ponovljenom postupku osuđen na 10 godina

Penzionisani general-major JNA Borislav Ðukić osuđen je na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i produžen mu je istražni zatvor u kojem se nalazi od marta 2016. godine, tačnije četiri godine i devet mjeseci.

CRNA GORA GA IZRUČILA HRVATSKOJ General Ðukić u ponovljenom postupku osuđen na 10 godina
FOTO: SRPSKI RADIO CIKAGO/YOUTUBE/SCREENSHOT

U kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od sredine jula 2015. godine do marta 2016. kada ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj.

Izručenje Ðukića je tražila i Srbija, čiji je državljanin, ali je Crna Gora odlučila da ga izruči Hrvatskoj.

Okružni sud u Splitu je u ponovljenom postupku donio presudu prema kojoj je general Ðukić osuđen da je kao komandant motorizovane brigade Kninskog korpusa tadašnje Vojske SAO Krajine postupao suprotno Ženevskoj konvenciji i organizovao rušenje brane HE Peruća s ciljem, kako se navodi, potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja.

Naredio je, navodi se, da se u temelje brane na četiri mjesta postavi 20 do 30 tona TNT eksploziva koji je bio povezan telefonskim kablom s indukcijskim starterom.

Ðukić je, piše u presudi, komandovao povlačenje svoje vojske i aktiviranje eksploziva, prenio je zagrebački “Jutarnji list”.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane Peruća spriječeno je rušenje brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika.

Ðukićev advokat Željko Ostoja smatra da bi po svim zakonima njegov branjenik trebalo da bude oslobođen, jer je istekao maksimala istražni zatvor od četiri godine i devet mjeseci.

“Očekujemo da Vrhovni sud neće sam sebi skakati u usta i da će nakon 15-ak dana general biti pušten”, rekao je Ostoja novinarima, prenijela je splitska “Slobodna Dalmacija”.

Kad izađe, dodao je, mi ćemo dalje voditi pravnu bitku.