Biznis

CRNA GORA I INFLACIJA Cijene proizvoda i usluga za 5,4% više nego prije godinu dana

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori u aprilu su, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5.4 odsto, objavila je danas Uprava za statistiku - MONSTAT.

novčanice evra
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Potrošačke cijene su u aprilu u odnosu na mart u prosjeku više 0.1 odsto, prenio je “RTCG”.

– Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena kada je riječ o odjeći i obući, voću, povrću, vazdušnom prevozu putnika, gorivu i mazivu za motorna vozila, uslugama smještaja, kafi, čaju i kakau -navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku su više 4.9 odsto, napominje MONSTAT.

Pročitajte još

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast cijena u grupama odjeća i obuća – 3.6 odsto, prevoz – 0.5 odsto, restorani i hoteli – 0.4 odsto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0.2 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama ostala dobra i usluge (1.7 odsto), namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1.3 odsto), kao i hrana i bezalkoholna pića (0.4 odsto), prenosi “Telegraf“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu