Svijet

"CRNA GORA POKAZALA DEMOKRATSKI KAPACITET" Ðukanović tvrdi da poslije izbora svi imaju razloga za zadovoljstvo

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da je prisustvo posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori.

"CRNA GORA POKAZALA DEMOKRATSKI KAPACITET" Ðukanović tvrdi da poslije izbora svi imaju razloga za zadovoljstvo
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ðukanović je u razgovoru sa šefom te misije Ðanlukom Pasarelijem u Podgorici rekao da na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti.

Sve to je, istakao je Ðukanović, dobra potvrda da proteklih 30 godina nismo izgubili i da “bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori”.

Poručio je da da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izvještaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema, saopšteno je iz Kabineta Ðukanovića.

Pasareli je istakao da je svjedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke Ðukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unaprijed ka demokratskom sazrijevanju.

Pasareli je uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom izvještaju, ocijenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore, prenio je portal RTCG.