Svijet

"Vrijeme je za nove izbore" Đukanović protekle 2 godine nazvao "tegobnim eksperimentom"

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović smatra da je vrijeme za nove izbore i da Crna Gora "dobije politički odgovornu, kompetentnu vladu".

"Vrijeme je za nove izbore" Đukanović protekle 2 godine nazvao "tegobnim eksperimentom"
FOTO: O.BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ðukanović je u Pljevljima, govoreći na svečanosti Savjeta mladih DPS-a u tom gradu, rekao da će ta vlada nastaviti da Crnu Goru vodi putem izgradnje građanske države, unapređenja međunacionalnih i meduvjerskih odnosa i putem dostizanja evropskih sistema vrijednosti.

Pročitajte još

– Dakle, vrijeme je da se u Crnoj Gori na vlasti opet nađe Demokratska partija socijalista sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima – rekao je Ðukanović, prenose Vijesti.

On je dvogodišnji period nakon parlamentarnih izbora nazvao “tegobnim eksperimentom” i ocijenio da su to bile godine ozbiljnih gubitaka u ekonomskom i demokratskom razvoju Crne Gore.

Ðukanović je pregovore parlamentarne većine sa parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. godine nazvao “tragikomičnim pokušajem da se pobjegne od izbora”.

“Od izbora beže samo oni koji su ubeđeni da će na njima izgubiti”, rekao je Ðukanović.

Parlamentarna većina Crne Gore dostavila je predsjednici Skupštine Danijeli Ðurović 41 potpis podrške predlogu za pokretanje pred Skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, odnosno postupka za razrešenje Ðukanovića, pošto je odbio prijedlog stare parlamentarne većine da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

Odbivši predlog da Lekić bude mandatar, Ðukanović je takođe 20. septembra uputio predsednici Skupštine Danijeli Ðurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Prihvati notifikacije