Politika

Crnadak: Migracija i borba protiv organizovanog kriminala najvažnije teme u regionu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je danas na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barseloni.

Crnadak: Migracija i borba protiv organizovanog kriminala najvažnije teme u regionu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tokom obraćanja Crnadak je istakao značaj Unije za Mediteran, kao jedinog foruma, pored Ujedinjenih nacija, koji dovodi za isti sto predstavnike Mediterana, Evropske unije, Izraela i Palestine i koji je dao veliki doprinos stabilnosti i razvoju za 11 godina postojanja.

Crnadak je naglasio da su i dalje najvažnije bezbjednosne teme u regionu pitanje migracija i borba protiv organizovanog kriminala. Takođe je istakao da je, nakon današnje prezentacije uticaja klimatskih promjena na Mediteran, očigledno da se pitanje globalnog zagrijavanja potcjenjuje i da će vlasti mediteranskih zemalja morati snažnije da se angažuju na rješavanju tog problema – navodi se u saopštenju iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Dodaje se da je Crnadak upoznao učesnike sa namjerom da BiH bude domaćin jednog od velikih događaja Unije za Mediteran 2020. godine, o čemu se već vode razgovori sa generalnim sekretarom Unije Naserom Kamelom.

Na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran učestvovalo je više od 30 ministara inostranih poslova. Crnadak je na Forum otišao na poziv kopredsjedavajućih – visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i ministra inostranih poslova i dijaspore Hašemitske Kraljevine Jordan Ajmana Safadija, kao i domaćina, ministra inostranih poslova Kraljevine Španije Žozepa Borela.