Društvo

Crnadak: Nemamo zvaničnu najavu strožijih kontrola državljana BiH pri ulasku u EU

Ministarstvo inostranih poslova BiH nije obaviješteno od kada će i na koji način državljani BiH pri ulasku na teritoriju Evropske unije biti podvrgnuti strožijim kontrolama i registraciji, rekao je ministar Igor Crnadak.

Crnadak: Nemamo zvaničnu najavu strožijih kontrola državljana BiH pri ulasku u EU
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Mi o tome nikada nismo zvanično obaviješteni. Informacije ne možemo komentarisati dok ne vidimo s predstavnicima EU o čemu se tačno radi i šta će se tačno odnositi na građane Bosne i Hercegovine – kazao je Crnadak.

On ističe da je postojala snažna aktivnost ministarstava spoljnih poslova zemalja našeg regiona kada je odluka o ETIAS donesena na organima EU.

– Bio sam učesnik tih sastanaka i potpisnik pisma u kojem je traženo da se Zapadni Balkan isključi iz toga, jer smatramo da nema potrebe za tim, ali odgovor nije bio pozitivan. Međutim, nikada nismo obaviješteni šta je tačno i konačno odlučeno na institucijama EU – dodao je.

Na pitanje da li najava da će građani zemalja koje nisu članice EU od 2022. godine biti podvrgnuti skeniranju lica i davanju otisaka prstiju, Crnadak kaže da je najavljeno vršenje neke vrste registrovanja.

– Tada smo rekli da je to loše po evropske aspiracije regiona, ali opet kažem da ne znamo konačnu odluku, kada stupa na snagu i šta će to tačno značiti za BiH. Ipak, to ne znači da odluka nije donesena i da neće biti – zaključio je ministar inostranih poslova BiH.

Zvanična informacija o pooštrenim mjerama EU je objelodanjena prije nekoliko dana u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Prema njegovim riječima, državljani BiH će od februara 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u Evropsku uniju morati skenirati kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice te dati otiske četiri prsta jedne ruke.

(Klix)