Društvo

CRNI PETAK POGORŠAO SITUACIJU Dr Tiodorović: Čeka nas teška nedjelja, zdravstveni sistem se JUNAČKI BORI

Epidemija infekcije kovid 19 je neuporediva sa bilo kojom drugom, pa čak i sa onim velikim pandemijama gripa koje smo imali.

CRNI PETAK POGORŠAO SITUACIJU Dr Tiodorović: Čeka nas teška nedjelja, zdravstveni sistem se JUNAČKI BORI
FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ/TANJUG

Ovo je nešto nejteže što je do sada viđeno i ne samo što sam ja video i što sam mogao da uporedim u literitaturi na osnovu epidemioloških i istorijskih podataka ističe za Blic prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

On naglašava i da se zdravstveni sistem herojski bori sa problemom koji je narastao u kratkom vremenskom periodu i sada trpi veliki pritisak.

Pročitajte još

Bolnice su pune, medicinski radnici, ljekari, sestre, tehničari, ali i nemedicinsko osoblje rade iz dana u dan punom parom. Bez dana odmora, trpe veliki pritisak, jer sve oči uprte su isključivo u njih.

Žurke, druženja, kontakti, loša organizacija u pojedinim radnim kolektivima, a na kraju i “crni petak” daće uskoro nove oboljele.

U doba epidemije naravno da ima oboljelih i da će bolnice biti pune, ali od nas kao društva zavisi kako ćemo se sa tim izboriti i da li ćemo držati situaciju pod kontolom i činiti sve što je do nas ili ćemo krivca tražiti negdje drugdje.

Pritisak na zdravstveni sistem je strahovit

– U bolnicama se praktično juri za svakim slobodnim mjestom da bi se smjestio onaj ko je inficiran, najveći pritisak dolazi iz Beograda jer to je grad sa najviše stanovnika, te je logično da ima i najviše zaraženih. Kada se bolnice napune, jedino logično rješenje je to koje se radi, da se iz Beograda šalje u neki drugi grad ako nema mjesta. Treba shvatiti da svaki kontakt doprinosi strahovitom povećanju zaražavanja. Imamo situaciju u kojoj moramo biti svesni da dalje održavanje konatakata na bilo koji način, i da li su to „crni petak“, tržni centri ili okupljanja, žurke, doprinose strahovitom povećanju broju obolelih. Pritisak je strahovit na zdravstveni sistem koji se zaista junački bori – objašnjava za Blic epidemiolog Tiodorović.

I dok epidemija ne zaobilazi nijednu zemlju, prema podacima sajta Vorldometer, korona virusom je zaraženo 62,7 miliona ljudi, od tog broja umrlo je nešto više od 1,4 miliona. Ipak, to su samo zvanični podaci, dok je virom Kovid-19 inficirano mnogo više ljudi.

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.508 osoba, njih 6.179 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 65 pacijenata.

Ova nedjelja biće teška

– Ove nedjelje imaćemo vrlo tešku situaciju, jer će gužve koje su se dogodile za “crni petak” i sa drugih okupljanja, sigurno za jedno pet do sedam dana dati rezultat u vidu broja pozitivnih i oboljelih. Samo pod uslovom da mere budu poštovane i da se svako ponaša odgovorno, onda ćemo imati zaravnjenje krive do 10. decembra, da bi tamo do Nove godine mogli da očekujemo opadanje i smirivanje. To znači da bi svako od nas trebalo da se ponaša odgovorno, od pojedinaca do svih institucija. Ovakva prognoza je optimistična, ali ako se budemo ponašali odgovorno možemo uspjeti da imamo manji broj oboljelih – ističe za Blic profesor Tiodorović.