Svijet

"Crveno more postaje krvavo more" Odgovor Huta na američko-britanski napad prijeti da ZAPALI BLISKI ISTOK i cijelu planetu

Huti svojom otpornošću neprestano prkose očekivanjima. Kada su Saudijci 2015. ušli u građanski rat u Jemenu mislili su da će sve završiti za nekoliko nedjelja.

napadi u Jemenu
FOTO: YAHYA ARHAB/EPA

Devet godina kasnije, oni očajnički žele da ostanu podalje od sukoba koji je bio sramota za Rijad i katastrofa za Jemen, držeći se primirja dogovorenog u aprilu 2022.

U međuvremenu, u Jemenu se nastavlja građanski sukob između sve radikalnijih, uglavnom šiitskih Huta, i labavog niza sunitskih grupa, Predsjedničkog savjeta rukovođenja.

Širenje sukoba na Iran

Najveći strah sada je da su poslije napada na Hute Amerika, Britanija i njihovi saveznici značajan korak bliže direktnoj konfrontaciji sa Iranom.

– Iran je operativno učestvovao u izvođenju napada Huta, pružali su im informacije i obavještajne podatke – rekao je visoki zvaničnik američke administracije u četvrtak uveče.

Taj zvaničnik je rekao da će politički odgovor administracije biti da se drži kampanje ekonomskog pritiska i izolacije koju SAD godinama vode protiv Irana. Ali svaki pokušaj da se otupi pretnja Huta po brodove vjerovatno će zahtjevati mnogo više, uključujući agresivne akcije da se Huti zaustave obnovi zaliha oružja, što posljedično znači zaustavljanje plovila iz Irana.

Za sada, međutim, SAD planiraju dalje udare ako Huti nastave da uznemiravaju pomorsku trgovinu, u nadi da će u jednom trenutku promijeniti svoje proračune.

napadi u Jemenu
FOTO: YAHYA ARHAB/EPA

– Kada budemo imali više da kažemo ili više da uradimo, čućete nas – rekao je američki zvaničnik poslije napada na Hute tokom noći.

“Napašćemo brodove povezane sa Amerikom i Britanijom”

Mohamed Ali el Buhaiti, član politbiroa Huta, izjavio je juče da će jemenska militantna grupa napasti brodove koji su povezani sa Amerikom i Britanijom.

Pročitajte još

– Do sada smo napali samo brodove povezane sa cionističkim entitetom. Međutim, danas ćemo napasti brodove povezane sa Amerikom, Britanijom i njihovim interesima, kao odgovor na njihovu agresiju na Jemen – rekao je El Buhaiti za agenciju RIA.

Mahdi el Mašat, predsjednik Vrhovnog političkog savjeta Huta, izjavio je da je “američko-cionistička i britanska agresija na Jemen brutalna i neopravdana zločinačka agresija i očigledno kršenje zakona”.

– Jemenska krv je dragocjena i naša osveta ne jenjava – poručio je El Mašat, dodavši da američko-britanski napadi neće odvratiti Jemen od podrške Palestini, prenosi jemenski list Al Tavra.

pleme huti
FOTO: YAHYA ARHAB/EPA

Huti su ranije saopštili da je u napadima poginulo pet i ranjeno šest njihovih boraca, dodavši da udari “neće proći bez kazne ili odmazde”.

Erdogan: Britanija pretvara Crveno more u krvavo more

Govoreći u petak, Erdogan je rekao da britanski udari protiv Huta u Jemenu nisu proporcionalni, prenosi Blic.

– Sve što se radi je nesrazmerna upotreba sile. SAD to trenutno rade na isti način u Izraelu i Palestini, a Britanija je preduzela korake zajedno sa SAD. Oni su željni da pretvore Crveno more u krvavo more – rekao je Erdogan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu