Društvo

Čubrilović o Željeznicama Srpske "Potrebna pomoć Vlade, Aerodrom teško da opstane"

Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da dionica auto-puta od Rače prema Bijeljini što se tiče izvođača radova, postoji kapacitet da bude završen u idućoj godini.

Čubrilović o Željeznicama Srpske "Potrebna pomoć Vlade, Aerodrom teško da opstane"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Čubrilović je naveo da Srbija finansira sa 80 odsto, a Republika Srpska sa 20 odsto taj posao.

– Pregovara se za dalju trasu prema Brčkom. Brčko je konačno prihvatilo kontakt tačke, obilaznica je definisana, još nisu dogovorili način finansiranja -naveo je Čubrilović.

Кada je riječ o “Željeznicama Republike Srpske”, Čubrilović je naveo da je to preduzeće sada u situaciji da mu je potrebna otvorenija podrška Vlade.

Pročitajte još

On je naveo da Vlada trenutno to preduzeće podržava minimalno, godišnje 20 miliona КM.

On je podsjetio da su “Željeznice Republike Srpske” djelimično restrukturisane, da je gotovo prepolovljen broj radnika i smanjen na održivu mjeru.

– Imamo interes da u `Željeznice` uđu strane kompanije, da obezbijede finansijsku podršku za projekte ako bude ekonomskih mogućnosti, ali i volje da se uradi ozbiljna rekonstrukcija na većem dijelu pruge, jer su trenutne brzine na prugama ekonomski neodržive –  naveo je Čubrilović televiziji K3.

On je rekao da u trenutnoj organizaciji teško može da opstane Aerodrom Banjaluka, te da se mora vidjeti kako izvršiti reorganizaciju, kako obezbijediti finansijsku podršku – da li dokapitalizacijom, koncesionim ugovorom ili privatizacijom.

– Treba naći zainteresovanu stranu koja će učestvovati u projektu –  rekao je Čubrilović i dodao da treba iskoristiti iskustvo beogradskog Aerodroma, sa čijim će predstavnicima imati sastanak u utorak kada će im predstaviti svoj projekat.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije