Sudbine

“ČUDAN JE TAJ MOJ TUMOR, NE MOŽEMO MU NIŠTA" Glumac Tihomir Arsić otkrio da je slučajno saznao da ima rak

Proslavljenog glumca Tihomira Arsića publika je prije dvije godine posljednji put gledala u serijama “Urgentni centar” i “Ubice mog oca”, a baš pred snimanje filma o čovjeku koji umire od raka otkrio je loše vijesti, te da boluje od kancera.

“ČUDAN JE TAJ MOJ TUMOR, NE MOŽEMO MU NIŠTA" Glumac Tihomir Arsić otkrio da je slučajno saznao da ima rak
FOTO: TANJUG/SCRENSHOT

U maju prošle godine sam se pripremao za opskurnu filmsku ulogu čovjeka koji umire od raka. Pet mjeseci sam se pripremao za taj lik, prvi put sam išao u teretanu i trenirao boks, Malo prije početka snimanja, koje je trebalo da traje dva i po mjeseca i bude vrlo zahtjevno, preventivno sam otišao kod ljekara na detaljnije preglede. Kako skoro 20 godina nisam igrao tako veliku ulogu na filmu, mislio sam da je u redu da budem siguran da sam dobro i da neću morati da pravim pauzu. Uradio sam nekoliko skenera i magneta, mada sam bio zdrav i nisam osjećao nikakve tegobe. Tako sam slučajno saznao da imam kancer na glavi pankreasa.

Tihomir priznaje da se u tom trenutku dvoumio da li da prvo snimi film, pa da ode na operaciju ili da odustane od uloge zbog zdravlja, prenosi Blic.

– Premda je kancer bio u samom začetku, riješio sam da ne odlažem liječenje. Operisan sam za šest dana. Kada su me iz operacione sale odvezli na intezivnu njegu, bio sam u bunilu od anestezije. Moja supruga Jelena je bila pored mene. Kaže da je prvo što sam rekao bilo: “Ništa od filma.” Nažalost, film nisam snimio, ali na sreću snimio ga je jedan sjajan glumac. Odličan je i upravo se emituje u bioskopima. Što se moje operacije tiče, bila je uspješna. Histopatološki nalazi su pokazali da imam izglede za potpuno izliječenje. Ljekari su mi čestitali. Žlijezde su bile čiste. Nigdje nije bilo metastaza i sve je izgledalo dobro. Prevencije radi, određeno mi je da primim dvanaest hemioterapija, jako teških, koje sam ipak odlično podnosio. Krajem februara ove godine trebalo je da odem na kontrolu. Potom je uslijedio novi šok.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

– Zbog korone, na kontrolu sam otišao tek šestog maja. Dva dana kasnije su mi rekli da imam metastaze na obje strane jetre. Poslije novih hemioterapija kojima sam bio podvrgnut tokom ljeta, nedavna kontrola je pokazala da se broj metastaza na jetri uvećao, ali njihova veličina ne. Sada krećem sa trećom turom hemioterapije. Duboko sam svjestan činjenice da je ova bolest neizlječiva, ali takođe i toga da život može da se produži, a s obzirom na to da imam za šta i za koga da ga nastavim – za moju porodicu i prijatelje, možda i za šansu da se vratim u profesiju – odlučio sam da se borim.

Iako je svjestan ozbiljnosti situacije, namjerava da živi svoj život koliko god on trajao.

– Pankreas je sada odlično i tu gajim malu nadu. Osjećam se i ponašam kao da sam besmrtan. Ako ti je već ostalo nekoliko mjeseci, ili koja godina života, onda treba to vreme da provedeš u sreći i veselju. Čudan je taj moj tumor na jetri. Ne možemo mu ništa. Mutira. Poslednja hemioterapija nije dala rezultate. Možda je moja jetra uvježbana da podnosi svašta. Nadam se da ćemo ubosti terapiju na koju će reagovati. Kao posljedica operacije pankreasa i liječenja pojavio mi se povišen šećer, ali nisam znao. Gubio sam na težini misleći da je to od hemiopterapije, a tek sam u maju ove godine saznao pravi razlog. Sa preko sto kilograma spao sam na šezdeset i devet. U međuvremenu sam uspio da povratim nekih sedam-osam. Dajem sebi insulin svakog dana – rekao je za Gloriju glumac.

Prihvati notifikacije