Digitalna Srpska

"Čudna, lijepa slučajnost" Fascinantna priča o nastanku Epl loga

Nema osobe na svijetu koja je imala dodira sa tehnologijom, a da ne prepoznaje čuveni Epl logo kad ga vidi. A da li znate zašto izgleda baš tako?

Kompanija Epl
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Priča počinje 1977. godine, kada je Stiv Džobs tražio od jedne agencije da napravi jednostavan logo koji će biti utisnut na Epl računare.

Prvobitno je bio predložen rukom nacrtan logo koji je prikazivao Isaka Njutna pod drvetom jabuke, ali je ovo bilo previše komplikovano. Na projektu je radio čovjek po imenu Rob Janof, kome je Džobs dao samo jednu instrukciju: “Nemoj da bude slatko”.

Pročitajte još

Janof se fokusirao na prikaz jabuke, prije nego na tipografiju. Ovo je bio otklon od dotadašnje prakse, jer su HP ili IBM imali logo baziran baš na slovima, prenosi B92.

Janof je počeo sa jednostavnom siluetom jabuke, uz list na vrhu. Međutim, mnogi su miješali jabuku sa trešnjicom, jer imaju sličan oblik, a nije bilo konteksta koliko bi voćka trebalo da bude velika.

Da se riješi ova dilema, Janof je dodao odgriženi dio, kako bi ljudi identifikovali logo sa jabukom, a da dizajn i dalje ostane jednostavan. Pored toga, dodato je i šest šarenih pruga koje su označavale mogućnost proizvoda da prikazuju slike u boji, što je bila revolucionarna funkcija za to vrijeme.

Postoji i mit da je odgriženi dio jabuke aluzija na “bajt” u tehnologiji (bite = eng. odgristi). Međutim, Janof je u jednom intervjuu rekao da to nije istina, ali da je u pitanju “čudna, lijepa slučajnost”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije