Digitalna Srpska

POKRENUTA VELIKA RASPRAVA Epl i Gugli priznali da prisluškuju "push" notifikacije svojih korisnika, pa izazvali pravu dramu

Američki senator Ron Vajden, član Demokratske stranke iz savezne države Oregon, pokrenuo je raspravu u Senatu, koja je razotkrila do sada nepoznatu praksu prema kojoj Epl i Gugl sarađuju sa vlastima.

sjedište "Epla"
FOTO: JOHN G. MABANGLO/EPA

Prema njegovom pismu upućenom Ministarstvu pravde, te dvije kompanije vladama, obavještajnim agencijama i sličnim akterima, kako unutar SAD tako i u ostalim zemljama, mogu dati podatke o “push” notifikacijama svojih korisnika.

Ti podaci se, kao i ostali metapodaci o korišćenju telefona, mobilnih mreža, klaud servisa, aplikacija i ostalih telekomunikacijskih usluga, mogu iskoristiti u kriminalističkim istragama, i slično, bez potrebe da se prisluškuju razgovori kriminalaca ili presreću komunikacije.

Međutim, pitanje instant “push” notifikacija do sada se nikada nije pominjalo u tom kontekstu, pa senator Vajden traži da se i one uključe u redovne izvještaje transparentnosti.

Pročitajte još

“Push” notifikacije isporučuju se direktno na ekran telefona kroz “Apple Push Notification Service” na Ajosu, odnosno “Google Firebase Cloud Messaging” na Androidu, pa na putu od vlasnika aplikacije do korisnika moraju proći kroz sisteme ove dvije kompanije.

Oni, kao posrednici u tom slučaju, imaju pristup određenim podacima, a potom ih – kada istražioci to zatraže – njima i isporučuju.

Epl i Gugl indirektno su potvrdili da se navedeno “prisluškivanje notifikacija” zaista i događa.

Iz “jabuke” kažu da do sada “nisu smjeli da dijele te informacije”, ali da će ih, nakon ove inicijative, uključiti u svoje izvještaje. Gugl, sa druge strane, kaže da su oni zahtijeve za notifikacijama već uključivali u izvještaje, ali zajedno sa svim ostalim zahtijevima vlada širom svijeta, prenosi B92.

Ni jedni ni drugi nisu potvrdili hoće li ih ubuduće potpuno transparentno izdvajati, tj. hoćemo li saznati koliko notifikacija agencije širom svijeta zaista mogu “pročitati”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije