Kultura

(VIDEO, FOTO) "ČUVAJ SINE SRPSKU SLOGU" Danica Crnogorčević otkrila čime je inspirisana njena nova pjesma "Za život Srpske", pa poslala snažnu poruku svima

"Za život Srpske" naziv je pjesme koju će pjevačica etno i vjerske muzike Danica Crnogorčević premijerno izvesti 9. januara na Dan Republike.

Danica Crnogorčević
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pjesma, za koju je tekst i muziku radio njen suprug sveštenik Ivan Crnogorčević, nastala je iz ljubavi prema srpskom narodu – ovo je poručila Danica Crnogorčević govoreći o inspiraciji za ovu pjesmu, ali i odnosu i ljubavi koju gaji prema Republici Srpskoj.

Pjesmu “Za život Srpske” posvetila je Republici Srpskoj, te će je prvi put izvesti na Dan Republike Srpske. A Danica je sada prvi put otkrila gdje je pronađena inspiracija za tu pjesmu.

FOTO: DANICA CRNOGORČEVIĆ/INSTAGRAM SCREENSHOT
FOTO: DANICA CRNOGORČEVIĆ/INSTAGRAM SCREENSHOT
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Sa velikim zadovoljstvom, ushićenjem i dugo radeći na toj pjesmi, napokon večeras, 8. januara 2024. godine u 20 časova, ćete imati mogućnost da je čujete. S obzirom na to da je moj suprug, sveštenik Ivan Crnogorčević, autor i teksta i muzike, inspiraciju je tražio u borbi i očuvanju našeg naroda, a isto tako i prisjećajući se velikog stradanja i bola naših predaka kroz koje su prolazili. Pjesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome, a kamoli ratne ili šovinističke konotacije – rekla je Danica.

Crnogorčevićeva je otkrila koliko je važno da njegujemo i čuvamo sve ono što nas veže za Republiku Srpsku.

– Iz velike ljubavi prema mom narodu koji živi sada u Republici Srpskoj, koji je po mom skromnom mišljenju izrazito pun ljubavi i blagodarnosti Bogu i za ono malo što ima, važno je da njegujemo i da ne zaboravimo stradanje njihovih predaka da bi oni danas živjeli na svojim ognjištima. Moram napomenuti da u pjesmi ne postoji nikakav negativan kontekst nego je inspirisana čistim emocijama koje simbolizuju zavjet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano – kaže Danica.

Pročitajte još

Zatim nastavlja i otkriva kako bi trebali mladi da se ponašaju i koji je njihov doprinos koji mogu da daju u očuvanju svega onoga o čemu govri njena pjesma.

– Mlađi naraštaji bi trebalo da se interesuju za svoju istoriju, ali ne sa prezirom i nikako sa nekim izrazom nelagodnosti, nego sa ljubavlju, u smirenju i molitvi, da se slučajno u našem srcu ne probudi mržnja prema bilo kome, koliko god to bilo teško da shvate veoma gnusna stradanja, ali stradanja koja su bila sa svih strana, sa žaljenjem svih u tom groznom ratnom periodu, koji ne treba nikada više da se ponovi. Ali uvijek sa sjećanjem i potkovani znanjem o našim precima, stradalnicima kako bi bili svjesni zašto su tu gdje jesu, i da na svojoj zemlji žive za koju su glave davali njihovi djedovi, očevi , sinovi, babe, majke i djeca, i to ne treba da zaborave – poručuje Crnogorčevićeva.

Danica gajii veliku ljubav prema Republici Srpskoj, a sada je otkrila i odakle potiče.

Danica Crnogorčević
FOTO: ZORAN PILIPOVIĆ / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
Danica Crnogrčević išla po Badnjak
FOTO: AMFETAMINOLOHIE/TWIITER/SCREENSHOT

– Ljubav koju dobijamo širimo je dalje. Umnožavamo je. Širimo radost i mir. Toliko jako treba da se ujedinimo u toj poruci i da to prepoznaju i čuju naši sunarodnici, komšije, da nikome ne želimo zlo, samo želimo miran život. Da budemo mudri i prije svega ljudi čak više prema onima koji nas mrze i klevetaju. Možemo pobijediti samo ljubavlju i ničim više. Onda će to biti moguće. Otkuda moja ljubav? Pa zar mogu da odvajam uopšte narod koji živi u mojoj Crnoj Gori od naroda koji živi u Republici Srpskoj, gotovo da smo toliko identični da je to suvišno pričati – kaže Danica.

Njenu pjesmu “Veseli se srpski rode” vole svi i postala je izuzetno popularna. Ovim putem Danica je odlučilaa da otkrije kako se pojavila inspiracija za nju i koje je emocije preovladajuj tokom izvođenja.

– Sada je to već poznata pjesma i poseban je doživljaj sada kada je izvodim i pjevam, a poseban i jedan jedini neponovljivi doživljaj kada sam je prvi put izvela pred narodom koji je ostao u nevjerici šta su to čuli, a nisu mogli da pronađu na društvenim mrežama. Tako je počelo veliko interesovanje za tu pjesmu, ubrzo dan nakon toga smo je objavili i sve je krenulo kako je već svima poznato. Naravno da smo i moj suprug i ja veoma srećni zbog toga, kao našeg zajedničkog rada, koji je doživio u toj mjeri jedinstvo našeg naroda ma gdje on bio. Јedna pjesma ujedinila je sve, pa čak i drugih vjeroispovijesti i nacionalnosti. Nema to nikakve veze, to ne treba ni da ističemo. I ja volim da slušam kvalitetnu muziku drugih naroda i da upoznajem njihovu kulturu. Šta ima u tome loše? Ljubite se i volite, ali čuvajte svoje ponosno uzdignute glave jer imate šta – ponosno kaže Danica.

Danica je na kraju poslala snažnu poruku cijeloj javnosti pred važan datum – Dan Republike Srpske 9. januar: “ČUVAЈ SINE SRPSKU SLOGU! Volim vas”, piše RTRS.

Pjevačica etno i vjerske muzike Danica Crnogorčević nastupiće, nakon svečanog defilea, koji je zakazan u 17.00 časova 9. januara na Trgu Krajine u Banjaluci. Premijerno će izvesti pjesmu “Za život Srpske” i zajedno sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvesti popularne pjesme “Pukni zoro” i “Veseli se srpski rode”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije