Politika

Cvijanovićeva o zaključcima PIK „Kao da su ih pisali bošnjački predstavnici ili neko ko želi da im se dodvori“

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da su zaključci samozvanog tijela (Savjeta za implementaciju mira u BiH – PIK) uobičajene floskule, forma bez ozbiljnog sadržaja i bilo kakvog smisla.

sudjenje obrenu petroviću svjedok željka cvijanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na pitanje Srne da prokomentariše zaključke PIK u kojima su se obrušili na Republiku Srpsku i njeno političko rukovodstvo, Cvijanović je istakla da djeluje kao da su zaključke pisali bošnjački predstavnici ili neko ko želi da im se dodvori.

Optužuju Republiku Srpsku za rušenje Dejtonskog sporazuma, a zatim je pozivaju da prihvati Kristijana Šmita čije nelegalno imenovanje je plod bezočnog kršenja aneksa 10 tog sporazuma – ukazala je Cvijanović.

Takođe, dodala je ona, ukazuju na važnost poštovanja odluka Ustavnog suda BiH, a isti taj sud je rekao da visoki predstavnici moraju biti imenovani rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, što se u slučaju Kristijana Šmita nije desilo.

Pročitajte još

-Pozivaju tobože na poštovanje suvereniteta, demokratskih procedura i vladavine prava u BiH, a upravo su oni ti koji su sve to srušili i obesmislili – konstatovala je srpski član Predsjedništva BiH.

Cvijanović je zaključila da svako zasijedanje takozvanog PIK i svako miješanje osiljene ambasadokratije u unutrašnja pitanja predstavlja korak nazad za BiH, njen evropski put i prijeko potrebni dijalog predstavnika svih naroda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu