Banjaluka

CVJETA PROIZVODNJA DOMAĆE HRANE Više od 1.200 građana proljetos zasadilo bašte

Izložba prispjelog sezonskog povrća, koje su proizveli domaći baštovani na parcelama u gradu, upriličena je danas u u centru, kod "Krajiške kuće”.

CVJETA PROIZVODNJA DOMAĆE HRANE Više od 1.200 građana proljetos zasadilo bašte
FOTO GRAD BANJALUKA

Direktor Centra za razvoj poljoprivrde i sela Draško Ilić, kazao je da svake godine pokušavaju da animiraju što veći broj sugrađana kako bi se bavili proizvodnjom domaće hrane.

– Gradske baste funkcionišu prije svega iz ljubavi prema tom poslu i iz želje da se proizvede zdrava hrana. Više od 1.200 naših sugrađana zasadili su ovog proljeća povrtlarske kulture iz paketa pomoći koje smo obezbijedili zajedno sa Ministartstvom poloprivrede, šumrstva i vodoprovrede i vjerujem da će taj posao biti nastavljen i u narednim godinama. Mnoge od gotovih proizvoda domaćih proizvođača, naši građani mogu pronaći na policama “Krajiške kuće” – rekao je Ilić.

Vrijedne baštovane posjetio je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je istakao da su gradske bašte lijepa priča koja je u Banjoj Luci zaživjela prije tri godine.

– Uglavnom je riječ o ljudima koji se ranije nisu bavili poljoprivrednom proizvodnjom, ali su uspjeli u svom poduhvatu i svake godine šire svoju proizvodnju različitih kultura. Ovo je bila posebna godina, jer je epidemija učinila svoje i mnogo više ljudi se zainteresovalo za poljoprivrednu proizvodnju. Lično, sa porodicom, svake godine gajim baštu i budućnost je sigurno u proizvodnji hrane – poručio je Radojičić, koji je donio i nekoliko proizvoda iz svoje bašte kako bi se priključio ostalim sugrađanima u ovoj promociji.

Vladana Savić, u ime inicijative “Motike u ruku da nahranimo Banjaluku”, naglasila je da ova organizacija ima gradske bašte na Petrićevcu, Starčevici i kod Poljoprivredne škole, a da od ranije postoje bašte na Rakovačkim barama u okviru projekta “Banjalučka gradska bašta”. Ona je izrazila uvjerenje da će se proizvodnja svake godine širiti i da će imati razumijevanje nadležnih u vezi sa dodjelom površine za nove zasade.

Manifestacija “Dani baštovanstva” će trajati do 22. avgusta, a program će obuhvatiti još baštovanske radionice kao i zabavne sadržaje.