Hronika

Da li Banjalukom hara SERIJSKI LOPOV: Za dvije sedmice opljačkano čak 7 kafića

Za samo 15 dana na području Banjaluke opljačkana je čak sedam kafića, a sve krađa su počinjene na skoro isti način, saznaje Srpskainfo.

lopov provaljuje vrata
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Izvor blizak istrazi pojasnio je da policija sumnja da se radi o serijskom lopovu, koji im za sada zadaje ozbiljne probleme.

Po načinu rada skoro sve pljačke su počinjene na isti način, a lopov se nije libio ni da opljačka lokale koji su smješteni u zgradama.

Sistem rada

Sistem rada je bio skoro uvijek isti; obično se bira lokal u kojem se nalaze i aparati za igre na sreću, pa osim pazara i iz njih lopov izvadi sav novac.

– Dešavalo se da za jedno veče opljačka po dva ili tri lokala, a tokom uviđaja inspektori nisu mogli pronaći puno dokaza koji bi im mogli pomoći u pronalasku počinioca – kaže izvor Srpskainfo.

Među opljačkanim lokalima je i kafić „Firma“ u banjalučkom naselju Obilićevo.

Vlasnik lokala Mile Miljatović rekao je za Srpskainfo da se njegov lokal na meti lopova našao 1. jula.

– Tokom noći lopov je pajserom razvalio šajbu i ušao u lokal. On je tom prilikom ukrao oko 1.420 maraka pazara, plus novac iz aparata. Još ne znam koliko je tačno novca bilo u aparatima – pojasnio nam je Miljatović.

Kamere

On kaže da je, osim novčane, pričinjena i druga materijalna šteta, jer je uništena šajba.

– Lokal sam skoro renovirao – ističe vlasnik kafića „Firma“.

Kaže da na objektu nisu bile kamere, jer ih nije stigao postaviti poslije renoviranja, ali da ih ima nekoliko na obližnjim zgradama.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ističe da je ovih dana ugradio novi alarmni sistem kako bi se zaštitio od novih napada na imovinu.

Prema nezvaničnim informacijama, to isto veče opljačkan je je najmanje još jedan lokal u istom naselju.

Izvor blizak istrazi kaže kako se sumnja da lopov duže vremena birao lokale i pomno planario upade.

Pročitajte još

– Niko ne vjeruje da on nasumično upada u kafiće i pljačka. Upravo je to i primjer kafića „Firma“. Lopov je očigledno znao da trenutno ne radi sigurnosni sistem, kao i to da se u lokalu nalaze aparati za igre na sreću – pojašnjava naš sagovornik.

Ispale mu pare

Još jedna zanimljiva pljačka kafića se desila prošle sedmice u Banjaluci, a ovaj put lopov je bio poprilično nespretan.

Na meti je bio kafić „Enigma“, koji se nalazi u Novom Boriku.

– Iako se lokal nalazi u prizemlju zgrade, to nije spriječilo lopove da ga opljačkaju – kaže izvor Srpskainfo i dodaje da je i ovaj lokal opljačkan na skoro identičan način kao i svi ostali.

Prema njegovim riječima, i ovaj put su lopovi obili vrata ili šajbu i ušli u unutrašnjost. Poslije premetačine ukrali su novac iz kase, kao i iz aparata za igre na sreću.

Krađa je ujutru prijavljena policiji, a tokom uviđaja utvrđeno je da lopovi ovaj put baš i nisu imali sreće.

– Prilikom bijega poslije pljačke lopovima je ispao dio ukradenog novca. Nakon što je prijavljena krađa, policija je izašla na lice mjesta i započela uviđaj. Tokom uviđaja prišla im je žena koja živi u toj zgradi i dala između 200 i 300 maraka, koje je pronašla u blizini kontejnera! Najvjerovatnije da je taj novac ispao pljačkašima dok su bježali – ističe izvor Srpskainfo.

Kaže da policija veoma predano radi na ovim slučajevima i da se prikupljaju dokazi.

– Za sada niko sa sigurnošću ne može reći da se radi o istom lopovu, ali mnoge stvari ukazuju da je tako. Način rada je skoro isti u svim pljačkama. Lopov je uglavnom birao manje lokale, u kojima su se nalazili aparati za igre na sreću – kaže izvor blizak istrazi.

Dodaje da dugo vremena u Banjaluci nije bilo ovoliko pljački ugostiteljskih objekata u kratkom periodu, da i zbog toga sumnjaju da iza svih stoji ista osoba.

PU Banjaluka: U toku je istraga

Portparol Policijske uprave Banjaluka, Milana Stojanović, potvrdila je za Srpskainfo da su policiji prijavljene pomenute pljačke.

– Takođe, uvidom u službene evidencije utvrdili smo da je u proteklih 15 dana na području Grada Banjaluka izvršeno sedam krivičnih djela „teška krađa“, obijanjem ili provaljivanjem u ugostiteljske objekte – istakla je Stojanovićeva.

Dodala je da, s obzirom da je istraga u toku, nisu u mogućnosti da daju više informacija. Poručili su da će o svemu učinjenom javnost biti blagovremeno obaviještena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije