Digitalna Srpska

DA LI ĆE SE FEJSBUK I INSTAGRAM POVUĆI IZ EVROPE Posljedice po korisnike bi mogle biti nesagledive

Irska komisija za zaštitu podataka prošlog mjeseca je donijela odluku prema kojoj Fejsbuk privatne podatke svojih korisnika iz Evropske unije ne bi smio da "prebacuje" u SAD, već bi morao da ih čuva na serverima u EU, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada.

DA LI ĆE SE FEJSBUK I INSTAGRAM POVUĆI IZ EVROPE Posljedice po korisnike bi mogle biti nesagledive
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako zaista dođe do primjene te odluke, posljedice po korisnike i brojne kompanije u Evropi bi mogle biti nesagledive, objašnjavaju iz Fejsbuka u tužbi koju su podnijeli Visokom sudu u Irskoj.

U tužbi, koju je podnijela Fejsbukova šefica za zaštitu podataka u Irskoj Ivon Kanan, navodi se da u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogli da nastave sa pružanjem usluga Fejsbuka i Instagrama u EU.

To bi, ukratko, značilo povlačenje te dve popularne društvene mreže sa više od 400 miliona evropskih korisnika iz zemalja EU. Ona je posebno naglasila da su, zahvaljujući tim mrežama, evropske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi evra.

Iz Fejsbuka podsjećaju i da brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD, ali da je irska povjerenica za zaštitu ličnih podataka Helen Dikson izdvojila samo Fejsbuk i donijela odluku koja se odnosi samo na Zakerbergovu kompaniju, prenosi Zimo, prenosi Telegraf.

Iz Fejsbuk su medije naknadno objasnili da najava potencijalnog povlačenja iz EU nije prijetnja kojom žele da izvrše pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku, već naglašavaju da se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između EU i SAD. Ako nema tog transfera podataka, Fejsbuk neće moći da nudi svoje usluge korisnicima u Evropskoj uniji.