Biznis

Da li ćemo zimu provesti u tami: Cijelim regionom HARA NESTAŠICA STRUJE, proglašeno stanje krize

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je energetsku krizu u snabdijevanju zemlje strujom na 30 dana zbog mogućih nestašica.

Da li ćemo zimu provesti u tami: Cijelim regionom HARA NESTAŠICA STRUJE, proglašeno stanje krize
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Vanrednu situaciju u energetici uvela je prije mjesec dana i Albanija. Cio region mogao bi da se suoči sa manjkom električne energije s obzirom na to da se najavljuju obilne snježne padavine.

U elektroenergetskom sistemu Sjeverne Makedonije proizvodnja struje je smanjena jer je najveći domaći proizvođač termoelektrana “Bitola” zbog kvara obustavila rad. Za sada nema restrikcija, dio potrošnje se pokriva iz uvoza i povlačenjem struje iz evropske mreže.

– Proglašavamo stanje krize u snabdijevanju električnom energijom. Tom odredbom utvrdili smo uslove, kriterijume i mjere u slučaju energetskog kriznog stanja kao i obaveze koje iz toga proizlaze – kaže Krešnik Bekteši, ministar ekonomije Severne Makedonije.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER

– Znalo se da je situacija alarmantna još prije 5-6 meseci i da je bilo potrebno blagovremeno reagovati i uvesti odgovarajuće mjere da se zemlja spase iz situacije u kojoj se nalazimo, ističe Đorđi Manaskov iz Privredne komore Severne Makedonije.

Pročitajte još

Energetska kriza trese i Albaniju koja zavisi od uvoza struje. I u Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori preduzimaju mjere, a od Nove godine u Bugarskoj najavljuju poskupljenje struje za građane, piše RTS.

Srbija mirna do kraja grejne sezone

Građani u Srbiji mogu da odahnu – obećano je da će cijene za njih mirovati do kraja grejne sezone. Snabdijevanje naše zemlje je stabilno zahvaljujući domaćoj proizvodnji, a EPS dio struje obezbeđuje i iz uvoza dok se ne završi remont Bloka B1 u TENT-u.

– Struje ima dovoljno, način na koji Elektroprivreda Srbije u ovom trenutku uvozi struju, imaju koliko ja znam tu vrstu redovnog uvoza. Spremni jesmo. Prati se situacija i ja se nadam da ćemo moći da odgovorimo izazovima koji jesu ispred nas, napominje Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Inače, na uvoz struje se dugoročno ne smije oslanjati. U bilo kakvim vanrednim okolnostima. Ugovore za izvoz zemlje mogu da stave van snage i zatvore granice za prenos struje, jer su obavezne da prvo pokriju svoje nacionalne potrebe, upozorava Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije