Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DA LI JE NA POMOLU DEMOKRATIJA ILI RASKOL? Dodikov veto OSTAJE, jedinstvo PDP NESTAJE

Politika
Autor:

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Veto srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, osim što je digao na noge cijelu hrvatsku i bošnjačku javnost, ostaće upamćen i po raskolu koji je izazvao unutar opozicije u Republici Srpskoj.

Iako je bilo sasvim jasno da će Dodik za svoj veto dobiti neophodnu podršku dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i time spriječiti spor sa Hrvatskom oko izgradnje pelješkog mosta, što se na kraju i desilo, ipak, niko nije očekivati da će to podijeliti do juče najkompaktniju opozicionu partiju – PDP.

I, ne samo što je podijelio opozicione poslanike, već je Dodikov veto umalo doveo i do fizičkog obračuna među pojedinim parlamentarcima opozicije.

Da li je ovo nejedinstvo koje je opozicija pokazala u četvrtak pokazatelj koliko je krhka ta koalicija, te da li su podijele unutar samog PDP znak demokratije, ili je pak na pomolu raskol –  pitanje je o kojem se već raspravlja u javnosti.

I dok predsjednik PDP Branislav Borenović pokušava da ugasi vatru, uvjeravajući javnost da od raskola nema ništa, analitičari su malo više oprezni u svojim izjavama, navodeći da je sve moguće.

Ulje na vatru u javnosti dodaju pojedini poslanici, koji ni dan nakon sjednice NSRS, ne spuštaju loptu, već nastavljaju sa međusobnim obračunima, čime samo potvrđuju da u PDP definitivno djeluju dvije struje. Koja od njih će na kraju popustiti, ili će, pak, doći do njihovog razmimoilaženja i cijepanja stranke, ostaje da se vidi.

Borenović juče uvjerava da različiti pogledi i glasanje po pitanju potvrđivanja vitalnog nacionalnog interesa, iako nisu bili odlučujući za dvotrećinsku većinu, pokazuju unutarstranačku demokratiji u radu Kluba poslanika PDP.

On je potvrdio da je, osim poslanika Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, protiv Dodikovog veta bio i Ljubiša Krunić, dok su preostala tri člana PDP, bili za. Iako su Stanivuković i Trivićeva u NSRS na kraju glasali suprotno zvaničnom stavu PDP i Kluba poslanika, Borenović kaže da to neće uticati na dalji opozicioni rad te stranke.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Neko želi da bude konstruktivan, a neko smatra da ne treba biti konstruktivan već beskompromisan u opozicionoj borbi. PDP je partija koja omogućava slobodu mišljenja i javnog izražavanja stavova svim svojim članovima i zvaničnicima, za razliku od nekih drugih, diktatorskih, stranaka – zaključio je Borenović.

On dodaje da je PDP pokazao da ima snage da se suoči sa različitim pogledima unutar stranke, što pokazuje njihovo demokratsko ponašanje i pravo na izražavanje javnih stavova i svog mišljenja.

Međutim, s druge strane, Stanivuković ne dijeli isto mišljenje svog partijskog vođe, pokazujući da raskola u PDP, ipak, ima.

Stanivuković je juče za Srpskainfo izjavio da Perica Bundalo za njega više nije šef Kluba.

– Tražiću od svih organa stranke Bundalovu smijenu, te da se na tu funkciju imenuje Trivićeva –  kategoričan je Stanivuković.

Bundalo, međutim, ne pridaje mnogo važnosti Stanivukovićevim riječima, pripisujući to njegovoj mladosti.

– Mislim da je riječ o generacijskoj razlici. Ovdje je u pitanju mala razlika u načinu razmišljanja, pristupu i metodi rada. Vjerujem da to neće ostaviti značajnije posljedice na odnose u partiji. Mi smo i prije glasanja sjedili u klubu i dogovorili kako će ko glasati, a sjedili smo i nakon glasanja. Istina, ne bi bilo dobro da se ovakve stvari i dalje ponavljaju jer šalje pogrešnu poruku javnosti – kaže Bundalo. On dodaje da je i ranije bilo mimoilaženja u mišljenju među članovima PDP, te da ne vidi u tome ništa sporno.

Bundalo kaže da kod zaštita vitalnog interesa entiteta ne treba biti dvojbe, te da je po njemu rukovodstvo PDP donijelo ispravan stav kada su odlučili da podrže veto.

Politički analitičar Velizar Antić ističe da je javnost navikla da su sve naše stranke, liderske partije, gdje se strogo poštuje stranačka disciplina i bez pogovora sluša vrh partije. Zbog toga je, kako ističe on, prekjučerašnji potez članova PDP izazvao razne spekulacije i sumnje.

– Može se to tumačiti kao vid demokratije. Međutim, s druge strane, može biti jako opasno da imamo dvije struje u stranci, te da svaka od njih vuče na svoju stranu. Vrlo brzo ćemo saznati koliko je dubok taj raskol u PDP, ako ga uopšte ima – smatra Antić. On dodaje da će javnost imati priliku da vidi kako će se poslanici PDP, koji su se ovaj put oglušili o zvaničan stav stranke, ponašati u budućem radu te partije i kojim putem će krenuti.

– Vidjećemo da li će krenuti nekim svojim, samostalnijim putem, ili će ostati u stranci. Vrlo brzo će izaći na vidjelo da li je to u PDP demokratija ili dublji sukob i razmimoilaženje, koje može dovesti do stavaranja neke nove političke partije – podvlači Antić. On podsjeća da stranke već ulaze u predizbornu kampanju za naredne lokalne izbore, te da mnogi članovi pokušavaju da se nametnu za određene funkcije.

Komentarišući Dodikov veto, Antić kaže da ne vidi gdje je tu ugrožen vitalni nacionalni interes Srpske izgradnjom pelješkog mosta. Međutim, kada je konkretno pitanje da li treba podržati srpskog člana Predsjedništva BiH u slučaju ako je preglasan, Antić kaže da tu ne treba biti dvojbe, već da ga treba podržati.

– Ne smije da dođe do preglasavanja u BiH – zaključuje Antić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO