Banjaluka

Da li je većina u Skupštini grada pred raskolom: Interes građana za US i SP važniji od stava SNSD (FOTO)

Koalicioni partneri SNSD u Banjaluci su na posljednjem zasjedanju Skupštine grada u javnost poslali dvije poruke.

Da li je većina u Skupštini grada pred raskolom:  Interes građana za US i SP važniji od stava SNSD (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prva je namijenjena najbrojnijoj stranci u Skupštini grada „ne možete bez nas“, a druga poruka je namijenjena građanima kojima su pokazali da konačno rade za njih, a ne za političke i lične interese. Za koga će nastaviti da rade, tek će da se vidi.

Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija ali i DEMOS su, svaka na svoj način, pokazali da ima problema u funkcionisanju većine u Skupštini grada, koju predvodi SNSD.

Reakcije ostalih partija su pokazale da nisu svi zadovoljni kako su posložene stvari, što za posljedicu može imati pucanje većine u Skupštini grada.

Tu mogućnost za sada svi uključeni u savez negiraju, ali što zvanično, što nezvanično, stižu informacije da postoji dosta problema unutar koalicije, među kojima su „samovolja SNSD kod odlučivanja“ kada je u pitanju zajedničko djelovanje u Skupštini ali i nesređen status, kada je u pitanju podjela funkcija na nivou grada.

Rebalans

Zadnji dokaz da problemi postoje mogao se vidjeti u srijedu na zasjedanju Skupštine grada. Klub odbornika SNSD je uradio ono što je najavljivao danima, pred samo zasjedanje.

Napustili su zasjedanje uz obrazloženje da njihov uslov za dolazak nije ispunjen, a to su “minimalni uslovi kada je u pitanju isplata naknada za porodilje”.

Izašli su pred novinare sami i rekli da će ih u tome pratiti partije sa kojima su u koaliciji u Skupštini grada.

To se nije desilo, jer su se na zasjedanje vratili odbornici Ujedinjene Srpske, a kasnije i SP. Nisu se samo vratili već su i podržali rebalans budžeta grada, koji je pripremila administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Time je SNSD dobio udarac, a riječ je o stranci koja je u ovom gradu godinama, zajedno sa koalicionim partnerima, suvereno vladala i čije se odluke i potezi nisu dovodili u pitanje, bar ne u ovako javnim istupima.

Članovi obje partije, koje su donijeli drugačije odluke u odnosu na SNSD poručuju da se ne radi o nekoj novoj većini već da su isključivo mislili na potrebe  građana.

Interes građana

Šef kluba odbornika Ujedinjene Srpske Neven Stanić je rekao da stoji iza onoga što je izjavio nakon zasjedanja gradskog parlamenta.

– Ponavljam, ovaj potez odbornika Ujedinjene Srpske ne znači da izlazimo iz skupštinske većine. Mi radimo po svom nahođenju i u interesu građana – kazao je on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Priznaje ipak da je posljednji događaj pokazao da se partije unutar većine trebaju bolje usaglašavati u budućnosti i bolje pripremati za iduća zasjedanja.

– Ako su to na primjer amandmani treba da se usaglasimo oko njihovog sadržaja – kazao je Stanić.

Sličan stav dolaz i iz SP. Dva odbornika ove stranke su se iznenada vratili na zasjedanje, nakon konsultacija koje su u popodnevnim časovima imali sa liderom Petrom Đokićem.

Šef odborničke grupe SP Velibor Stanić smatra da partije većine trebaju bolje komunicirati, kako bi se izbjegle situaciju koja se dogodila u srijedu.

 – Mi ostajemo dio većine, nismo istupili iz koalicije i nadamo se da ćemo vrlo brzo sjesti sa ostalim strankama i usaglasiti dalje djelovanje – kazao je Stanić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naveo je da je većina imala stav da neće učestvovati na zasjedanju ukoliko se ne isplate naknade za porodilje.

– Sa tim stavom smo došli, međutim ta isplata je krenula i znamo da je to dinamičan posao, koji ne može biti završen u jednom danu. Po meni je bojkot Skupštine najlošije rješenje.  Poslije onih pauza i prekida mi smo unutarpartijskim dogovorom odlučili da se vratimo na sjednicu – ističe Stanić i dodaje da su podržali rebalans jer su smatrali da je to odgovorno ponašanje.

– Nas su građani izabrali i mislim da je to odgovorno ponašanje prema gradu Banjaluka i njenim građanima – zaključio je Stanić.  

Pročitajte još

Oba Stanića su rekli da koliko je njima poznato nije bilo reakcije SNSD, na bilo koji način zbog njihovog drugačijeg istupa.

Reakcija SNSD

Kako nezvanično saznaje Srpskinfo, taj muk nije prisutan samo u zvaničnoj komunikaciji već i u nezvaničnoj.

Članovi SNSD, kako saznajemo, nisu ni u privatnoj komunikaciji reagovali na samostalno djelovanje drugih partija.

Nakon zida ćutanja postavlja se logično pitanje, da li su u SNSD prihvatili poraz ili spremaju neke nove zahtjeve.

Odgovor na ta pitanja smo pokušali dobiti od šefa Kluba odbornika SNSD Dragoslava Topića. On smatra da „nisu potrebne nikakve rekacije“.

FOTO: VESNA POPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: VESNA POPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da je to bilo pojedinačno glasanje i stav. Svaka partija ima pravo da se opredijeli. SNSD je ostao dosljedan svojim principima i ranijim najavama, da neće prisustvovati sjednicama dok se ne isplate naknade za porodilje. Većina ne predstavlja jednoumlje i paket da sada kažete, za neku odluku treba glasati svih 19 odbornika većine ili ne moraju glasati. Uvijek će biti različitih stavova – rekao je Topić i dodao da se sljedeći put može desiti da SNSD podrži neki prijedlog, za koji ne budu glasale druge partije koje su dio većine.

Naglašava da SNSD ni u kom slučaju nije rekao da će glasati protiv rebalansa budžeta grada.

Tihi bunt DEMOS

– Mi smo samo rekli da nećemo prisustvovati sjednicama, dok se ne isplati naknada za porodilje, a pokazatelj toga je da je SNSD podržao i budžet grada za 2021. i Nacrt budžeta za 2022. godinu. Niko nije rekao da bi mi bili protiv da je gradonačelnik ispoštovao ono što smo tražili – kazao je Topić.

Samostalni istupi Ujedinjene Srpske i SP nisu jedini problem sa kojim se suočava većina u Skupštini. U cijelom haosu ostalo je neprimijećeno da odbornici DEMOS, uopšte nisu bili na Skupštini u srijedu.

To odsustvo čak nije bilo ni iznimka, jer su oni i na prethodnim zasjedanjima više bili odsutni nego prisutni. Čak nisu bili u skupštinkoj sali u ključnom momentu, kod glasanja.

Obzirom da je njihov predsjednik Nedeljko Čubrilović prenio nadležnosti predsjednika NSRS na Denisa Šulića, postavlja se i pitanje da li to strah drma DEMOS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Odbornik DEMOS Slobodan Stanarević kaže da on i njegov stranački kolega Đuro Čubrilović nisu bili na sjednici u srijedu “zato što rade u privatnom sektoru i nisu mogli dobiti slobodne dane da prisustvuju”. Rekao je da je to razlog i za njhova ranija odsustva.

Pročitajte još

Iako Stranarević tvrdi da su u pitanju privatne obaveze dobro obaviješteni izvori tvrde da situacija nije baš takva. Kako nezvanično saznaje „EuroBlic“ u DEMOS nisu zadovoljni što još nije zvanično određena raspodjela direktorskih i drugih funkcija, po stranačkoj liniji, na nivou Banjaluke.

– Više puta smo ovo pitanje pokušali pokrenuti sa mrtve tačke kod SNSD kao nosioca koalicije od kojeg smo tražili da se to pitanje što prije riješi. Već godina dana je prošlo i po tom pitanju nema pomaka, a naš cilj je samo da se precizira šta ko može dobiti – tvrde dobro obaviješteni izvori iz ove stranke, koji kažu da trenutno jedino ova partija u koaliciji na lokalnom nivou nema nijednu funkciju u javnim preduzećima ili ustanovama.

– To je i razlog zbog kojeg odbornici DEMOS izbjegavaju sjednice Skupštine grada – objasnili su dobro obaviješteni izvori.

Đajić: Stanivuković ne zna da radi

Situaciju u Skupštini grada je komentarisao i predsjednik banjalučkog odbora SNSD Vlado Đajić, koji je ocijenio da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ne zna da radi svoj posao i da će grad i nakon usvajanja rebalansa lokalnog budžeta biti zaustavljen u razvoju. Đajić je naveo da je SNSD principijelna partija, da rade ozbiljno i odgovorno i da su zbog toga napustili sjednicu Skupštine grada Banjaluka jer nije ispoštovana odluka o isplati za porodilje. – Katastrofalno je ono što je bilo vidljivo na samoj Skupštini da je Stanivuković opet slagao i nas i porodilje i djecu. Najžalosnije i najstrašnije je što je od 1.760 porodilja isplatio samo 202, što je bio razlog zbog kojeg su odbornici SNSD izašli sa sjednice – rekao je Đajić. Prema njegovim riječima, SNSD je principijelan i želi da se realizuje isplata porodiljama. – Stanivuković je dobio rebalans i očekujemo sada da od Banjaluke napravi Kaliforniju, kako stalno govori, ali narod će opet vidjeti da on ne zna da radi, da je njegov tim katastrofalan i da će Banjaluka opet biti zaustavljena u svom razvoju. Dok mi to ne uzmemo u svoje ruke, nema tu dobre budućnosti za Banjaluku – ocijenio je Đajić.

Prihvati notifikacije