Politika

Da li je vlast odstupila od skupštinskog zaključka: Mišljenja odbora NSRS ne stižu u Sarajevo ili ih niko ne traži

"Narodna skupština Republike Srpske obavezuje izabrana i imenovana lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine o pitanjima koja su od interesa za Republiku Srpsku".

Da li je vlast odstupila od skupštinskog zaključka: Mišljenja odbora NSRS ne stižu u Sarajevo ili ih niko ne traži
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako glasi jedan od nekoliko desetina zaključaka koje je NSRS usvojila u proteklim godinama, baveći se Ustavnim sudom BiH, visokim predstavnikom, ustavnom pozicijom Srpske unutar BiH…

Ovaj konkretan zaključak datira sa 11. posebne sjednice NSRS, održane 21. oktobra 2015. Mada je prošlo gotovo šest godina nikada nije stavljen van snage, što bi trebalo da znači da je i dalje važeći.

Predsjednik DNS i poslanik u PS BiH, Nenad Nešić, tvrdi da nije tako. Nešić za Srpskainfo kaže da nakon izbora 2018. godine NS RS ne provodi svoju obavezu da nadležni odbori dostave mišljenja na odluke i zakonska rješenja koja se donose u institucijama BiH, uključujući i PS BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Poslao sam brojne dopise odborima i nikada nijedan odgovor, nijedno mišljenje nisam dobio, što je nedopustivo. Kolege iz prethodnog saziva PSBiH, iz Srpske, kažu mi da su njih pak bombardovali tim mišljenjima odbora. S promjenom vlasti na nivou BiH nestalo je i mišljenja, što govori o nedopustivoj zloupotrebi NS RS, njenoj derogaciji i uništavanju temelja vladavine prava. Ili neka rade po usvojenim zaključcima ili neka ih stave van snage – kaže Nešić.

On priznaje da Vlada poslanicima i delegatima u Sarajevu redovno šalje mišljenja, ali naglašava da „Narodna skupština ne radi svoj posao“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Narodnu skupštinu smo pitali da li je tačno da izgnoriše jedan od svojih ranijih zaključaka, konkretno ovaj o kome govori Nešić, te kako komentarišu njegovu izjavu, koju je na sličnom fonu dao i u intervjuu za Srpskainfo proteklog vikenda. U NSRS tvrde da su jedini Nešićevi dopisi parlamentu bili u vezi sa zaključcima 10. posebne sednice, koja je održana u februaru 2020, te da je dobio odgovor.

Naime, Nešić je 12. aprila 2021. pitao da li su još na snazi zaključci NSRS u kojima se kaže da „obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH“.

Pročitajte još

Prema njihovim riječima, Nešiću je iz NSRS odgovor upućen 16. aprila, a u njemu je, između ostalog, navedeno, da su zaključci sa sjednice održane 17. februara 2020. dostavljeni svim klubovima poslanika u Predstavničkom domu, kao organu na koji se isti odnose.

– Obavještavamo vas da zaključci nisu stavljeni van snage, te da bi, da su bili stavljeni van snage, vi kao poslanik u organu na koji se isti odnose bili o tome i obaviješteni. Zaključkom broj 8 Narodna skupština je zatražila da predstavnici RS u zajedničkim organima BiH obavijeste NSRS o njihovom provođenju u roku od 60 dana. Navedena informacija još nije dostavljena Narodnoj skupštini – odgovorili su Nešiću iz NSRS.

Istovremeno, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, Snježana Novaković Bursać, kaže da nije ni bilo obraćanja odborima NSRS, ali da to ne znači da ih neće biti kada na red dođu tačke koje mogu biti predmet obrade zakonodavnih organa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Snježana Novaković Bursać

– Za skoro sva pitanja koja razmatramo Klub poslanika SNDS, kao i svi drugi klubovi koji okupljaju poslanike iz RS, dobiju mišljenja Vlade, koje sadrži temeljnu opservaciju o eventualnim uticaju na nadležnosti, kao i druge detalje u zavisnosti od sadržaja materijala. Izuzetak su materijali koji se tiču isključivo nadležnosti BiH, kao što su neki izvještaji o radu. Ono što je ključno u odnosima unutar Predstavničkog doma je to da se dešava da neki klubovi i poslanici odstupe i glasaju protivno stavu naših institucija – kaže Novaković Bursaćeva za Srpskainfo.

Stevandić: Nismo mi prvačići

Predsjednik Srpskog kluba poslanika u PS BiH, Nenad Stevandić, naglašava da je praksa da poslanici stalno dobijaju mišljenja iz Vlade RS, odnosno nadležnih ministarstava, o pitanjima koja razmatraju.

– Kada diskutujem, koristim ono što je Vlada poslala kao mišljenje o svakoj tački dnevnog reda, često se pozivajući na to. Tek ako mi smatramo da nešto nije u redu treba da tražimo mišljenje odbora NSRS. Do sada nisam imao potrebu da tražim mišljenje odbora. Nismo mi prvačići pa da tražimo stav NSRS za svako slovo – kaže Stevandić.

Prihvati notifikacije