Svijet

Da li ste čuli za Žensku plažu u Crnoj Gori: Kupanje na ovom mjestu je muškarcima zabranjeno iz jednog razloga (VIDEO)

Ženska plaža je mala plaža u uvali između Male i Velike plaže u Ulcinju, u Crnoj Gori, ogrnuta borovom šumom i sa izvorima mineralne sumporne vode u moru.

Da li ste čuli za Žensku plažu u Crnoj Gori: Kupanje na ovom mjestu je muškarcima zabranjeno iz jednog razloga (VIDEO)
FOTO: SRPSKAINFO
Sveti Stefan

CNN je ovu plažu svrstao među najljepše nudističke plaže svijeta, a zanimljivo je da je rezervisana samo za žene. Od maja do oktobra muškarcima je zabranjen pristup, a žene iz svih krajeva svijeta dolaze zbog njenog čudotvornog djelovanja.

Naime, kupanje na Ženskoj plaži preporučuje se kao dio terapije za liječenje neplodnosti ginekoloških, ali i kožnih oboljenja, te respiratornih problema. Tajna je upravo u izvorima ljekovite sumporne vode koja se miješa s morskom.

Ljekovita svojstva vode u ovom dijelu su otkrivena u 20. vijeku. Bogatstvo vodik sulfida, koje zasićuje vodu sumpornim jedinjenjem zajedno s jodom, pozitivno djeluje na ženski reproduktivni sistem, a u sudaru zelenkaste sumporne vode i modrih morskih talasa stvaraju se i idealne mikro i makro molekule pogodne za prirodnu aerosol terapiju.

Voda je gušća na ovoj plaži, osjeća se to i prilikom plivanja. Osim vode, ljekovit je i zrak začinjen mirisom borova, kao i mineralno blato, odlično za piling kože.

Naravno, i prije nego što je to dokazano, o ovoj čudesnoj plaži govorilo se među lokalcima – priča o Unuč Aliji i njegovoj ženi prenosi se kao jedna od omiljenih staroulcinjskih legendi.

Unuč Alija bio je moćni gusar iz Ulcinja. Bio je u braku sa sultanijom, ženom koju je jako volio, ali koja nikako nije mogla zatrudniti.

Po starim običajima Alija je trebao ostaviti ženu i naći drugu, koja će mu podariti potomstvo. Međutim, on nije mogao ni zamisliti da žive razdvojeni i da ona živi s drugim. U očaju je odlučio ubiti je. Za svoj plan je rekao samo svojoj majci, odlučan da to učini kad se vrati s predstojeće plovidbe.

Svekrva je jako voljela svoju snaju i danima je tugovala, a onda joj se u snu joj se javio anđeo koji joj je rekao da ju odvede na kupanje na mjestu gdje sumporna voda izvire u more. To su i napravile.

Triput dnevno, 21 dan, sultanija se kupala u sumpornoj vodi pridržavajući se instrukcija koje je anđeo dao. Ubrzo nakon toga ona i Alija dobili su dijete, tvrdi legenda. Od tada mnoge žene koje imaju isti problem dolaze na ovu plažu, prenosi Nova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu