Politika

Da li su Srbi bosanski, a Bošnjaci muslimani: CIK podijeljena oko Dodikovog "govora mržnje" (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH nije mogla juče da odluči da li je govor mržnje to što je lider SNSD Milorad Dodik, gostujući u jednoj TV emisiji, Bošnjake u BiH nazvao muslimanima.

milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prigovor je uputila SDA, a Sektor za prave poslove u upravna rešenja CIK je bio mišljenja da govora mržnje nije bilo, te je predloženo da prigovor protiv Dodika i SNSD bude odbijen.

Međutim, potrebne većine glasova nije bilo (tri glasa za, a četiri protiv), pa se ovaj predmet našao i na sljedećoj sjednici CIK koja je održana odmah nakon prve. Ali, zbog različitog tumačenja i konfuzije oko toga da li se treba glasati o odbacivanju prigovora ili o sankcijama, predsjednik CIK Suad Arnautović je ovaj predmet povukao sa dnevnog reda. To znači da će se do odluke pokušati doći na nekoj od narednih sjednica.

Kako je rečeno, SDA se žalila na nekoliko segmenata Dodikove izjave u emisiji „Ćirilica“ na Hepi TV: da on nije bosanski Srbin, nego Srbin; o izjavi koja se odnosi na Srebrenicu i broj bošnjačkih žrtava u ratu u BiH, te o dijelu govora u kome Bošnjake naziva muslimanima.

Članica CIK, Vanja Bjelica Prutina, koja se jedina javila za diskusiju, jasno je razdvojila ove tri stvari. Predložila je da se dio oko eventualnog kršenja Krivičnog zakona BiH uputi nadležnom tužilaštvu na razmatranje, dok je istovremeno podržala Dodika u tome da Srbi u BiH nisu „bosanski Srbi“.

Vanja Bjelica Prutina
FOTO: BHRT YOUTUBE/SCREENSHOT

– U dijelu govora u kome se govori o protivljenju da se neko kvalifikuje kao bosanski Srbin, mislim da nije u pitanju govor mržnje. Lično sam Srpkinja, nisam nikakva bosanska Srpkinja. Ta nacionalnost ne postoji. Moj djed i pradjed su bili Srbi. Ne smatram da to kod bilo koga treba izazvati mržnju – rekla je Bjelica Prutina.

Pročitajte još

Istovremeno, naglasila je da je neprihvatljivo da se stvara neprijateljstvo prema čitavom jednom narodu, Bošnjacima, koji se u izjavi nazivaju muslimanima.

– Ova vrsta diskusije nije način za komunikaciju ni u jednom uređenom civilizovanom društvu. Živimo u društvu zasnovanom na mržnji. Pitanje je u kakvom društvu ćemo odgajati našu djecu. Ovo mislim za sve slučajeve. Smatram da je u pitanju govor mržnje, predlažem izricanje novčane sankcije 7.000 KM za stranku, a za kandidata 10.000 KM. A za onaj dio koji se odnosi na kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH predlažem da se predmet uputi nadležnom tužilaštvu – rekla je Vanja Bjelica Prutina.

Slučaj “Stanišić”

Istovremeno, CIK je većinom glasova odbacila prigovor SNSD protiv kandidata PDP u Bijeljini, Miloša Stanišića, koji je na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj je stranke vladajuće koalicije u Srpskoj uporedio sa državama NATO koje su bombardovale SR Jugoslaviju.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

– Služba smatra da se navedena objava ne može smatrati govorom mržnje; može eventualno kao vređanje – prijedlog je koji je prihvaćen.

Protiv je bila samo Vanja Bjelica Prutina, koja smatra da Stanišić jeste autor govora mržnje.

– Bez obzira na opšte tumačenje NATO akcije, srpski narod NATO bombardovanje doživljava kao agresiju. Smatram da se ovom vrstom poređenja izaziva ili podstiče neprijateljstvo prema strankama koje su izjednačene sa zemljama koje su vršile bombardovanje. Predlažem sankciju za PDP od 3.000 KM, a za kandidata 5.000 KM – izjavila je na sjednici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije