Kolumne

Da šteta bude manja

Svi oni koji imaju i malo razuma i vole Republiku Srpsku osudili su najnovije u nizu zaduženja, i to u iznosu 700 miliona konvertibilnih maraka.

Da šteta bude manja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kada postoji jasan plan angažovanja sredstava, koji će dovesti do povećanog stvaranja nove vrijednosti, zaduženje se nekad može i opravdati, ali to kod nas nije slučaj.

Neću ulaziti u ekonomske kategorije i to ostavljam stručnjacima iz oblasti ekonomije, iako je svakom građaninu jasno kako je potrošeno 1,2 milijarde KM od prodaje Telekoma, krediti MMF, Svjetske banke, EIB-a, EBRD-a, pa do akciza na gorivo.

Mene za ovu temu veže iznesena namjera povećanja plata zdravstvenim radnicima.

To je dio sa kojim se slažem i predlagao sam sistemska rješenja u povećanju primanja zdravstvenih radnika. Predlažem da se željeno uradi kroz složeniju operaciju zatvaranja poreskih dugovanja bolničkog sektora u iznosu od 230 miliona KM. Vlada RS je od rata postavljala direktore, upravne odbore, smjenjivala ih, usvajala planove rada tih bolnica i njihove izvještaje, korigovala planove mreže… Osim toga, bolnički sektor je već više od godinu dana izložen izuzetnom kadrovskom, materijalnom i organizacionom naprezanju, što sam i predvidio u tekstu “Ovo nije trka na 100 metara, ovo je maraton!”

Vi znate da u maratonu pobjeđuje onaj ko se bolje pripremi. Premijer Radovan Višković je izjavio da zdravstvo krvari. Dajmo mu transfuziju, a da i drugi segmenti društva od toga imaju koristi.

Zatvaranjem obaveza zdravstvenih ustanova iz najnovijeg zaduženja dvije trećine sredstava, što je oko 150 miliona KM, direktno bi otišle u Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i omogućilo poboljšanje standarda penzionera u RS. Trećina bi direktno otišla Fondu zdravstvenog osiguranja, i to u iznosu oko 70 miliona maraka, što bi pomoglo njegovoj konsolidaciji i dalo mogućnost finansiranja povećanja plata zdravstvenim radnicima.

Ostatak bi otišao prema Fondu dječije zaštite, doprinos za nezaposlene… Na ovaj način bi se riješio jedan ogroman problem u zdravstvenom sistemu Republike Srpske. Stvorila bi se šansa da se odmah po završetku pandemije krene u ozbiljnu reformu zdravstvenog sistema sa mnogo boljom kondicijom.

Krizu treba posmatrati i kao šansu, a sigurno ovako potrošen novac dao bi dugoročne pozitivne efekte po zdravstveni sistem, ali i cijelu Republiku Srpsku. Samo zdrav čovjek može stvarati novu vrijednost, a samo zdrav zdravstveni sistem može to zdravlje obezbijediti.

Prihvati notifikacije