Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dačić: Ideju o razgraničenju sa Kosovom sam “prepisao od Đinđića”

Politika
Autor:

Foto: Petar Dimitrijević/RAS Srbija

Razgraničenje je jedna od ideja za rješavanje kosovskog pitanja, predsjednik Srbije i vlada vode državnu politiku, a o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako će se konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije, kaže ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

To je njegov odgovor na pitanje povodom njegove jučerašnje izjave da je razgraničenje zvaničan prijedlog Srbije, mada je tom prilikom napomenuo da ima još ideja oko kojih može biti postignut kompromis.

Na pitanje ko je donio odluku da je razgraničenje zvaničan prijedlog, pošto Skupština nije odlučivala o tome, Dačić je uzvratio pitanjem:

– Da li je Zoran Đinđić izlazio pred parlament kada je iznosio takav prijedlog? – upitao je Dačić, i dodao da je on tu ideju i “prepisao od Đinđića”.

Istakao je da ne priznaje nikome da se više od njega bori za Kosovo i Metohiju, i dodao da bi oni koji danas i juče njega nazivaju izdajnikom, jer je rekao da je jedna od ideja razgraničenje, trebalo da budu dovoljno hrabri i da Đinđića nazovu tako, jer je on prvi to spomenuo nakon Dobrice Ćosića.

Dačić je kazao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije godinu dana iznio kao jednu od ideja i razgraničenje, i istakao da to nije urađeno krišom, već da je o tome govorio javno i u medijima.

– Prije godinu dana smo iznijeli tu ideju i rekli da smo otvoreni i za druge prijedloge, ali do danas nismo čuli nijedan predlog. Ta tema nije ni započeta u pregovorima sa Prištinom. Juče i danas Jeremić, Đilas, Sanda Rašković Ivić, Dveri i neki analitičari mene nazivaju izdajnikom, a za njihovo vrijeme, u vrijeme Koštunice i Tadića, dobili smo proglašenje nezavisnosti Kosova i granice na Jarinju i Brnjaku – naveo je Dačić.

Istakao je da vlast u vreme Koštunice i Tadića nije ništa uradila po pitanju Kosova i Metrohije i dodao da je Slobodan Milošević ratovao za južnu srpsku pokrajinu, borio se za nju, jer nije prihvatao nezavisnost, već je nudio autonomiju, kao i da je ostavio Rezoluciju 1244.

Ukazao je da se radi o jednoj od ideja koje postoje, da nije zvaničan prijedlog, niti ga je neko u ime Srbije poslao, već je samo pomenut na sastancima.

– Naš prvi prijedlog je da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, a drugi da pravimo neke kompromise – naglasio je on.

– Svi koji sada “ljube” Dejtonski sporazum, tvrdili su nekada da je Slobodan Milošević, zbog njega, bio izdajnik, sve dok muslimanske snage nisu došle pred Banjaluku – rekao je Dačić.

Ponovio je stav Beograda da dijaloga sa Prištinom neće biti dok se ne ukinu takse. Rekao je da neke zemlje Evrope podstiču Ramuša Haradinaja da ne ukida takse jer im ne odgovara postizanje sporazuma, jer neće promjenu granica Kosova.

Naveo je i da je Tomislav Nikolić predstavio platformu o Kosovu i Metohiji i da je tu platformu usvojila Skupština Srbije, i dodao da je međutim i Priština usvojila platformu, i da su te dvije patforme suprotne i ne vode kompromisu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO