Svijet

DALEKO OD BILO KAKVOG SPORAZUMA Zelenski i Putin bez saglasnosti o mnogim pitanjima

Predsjednici Ukrajine Vladimir Zelenski i Rusije Vladimir Putin pokrenuli su dijalog, ali nisu uspjeli da usaglase stavove po mnogim pitanjima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Pesekov.

DALEKO OD BILO KAKVOG SPORAZUMA Zelenski i Putin bez saglasnosti o mnogim pitanjima
FOTO: TATYANA ZENKOVICH YURI KOCHETKOV/EPA

Oni su počeli da razgovaraju. Međutim, daleko su od postizanja nekog sporazuma po mnogim pitanjima – rekao je Peskov za ruski televizijski Kanal jedan.

On je naveo da je njihov razgovor oči u oči trajao oko 15 minuta, što znači da i nije bio tako kratak.

– Kasnije ih je prekinuo predsjednik Francuske Emanuel Makron koji je insistirao da se razgovor vrati u format Normandijske četvorke – rekao je Peskov, prenio je TASS.

On kaže da Kijev nije formalno iznio neku novu inicijativu što se tiče raspoređivanja misije UN u Donbasu.

– Do sada, nijedna nova inicijativa nije izražena – rekao je Peskov komentarišući izjavu ukrajinskog izaslanika u Kontakt grupi Alekseja Reznikova da će Ukrajina pripremiti izmjene sporazuma iz Minska do narednog samita Normandijske četvorke.

Govoreći o sporazumu iz Minska, Peskov kaže da je moguće izmijeniti taj dokument samo ako Kijev sarađuje sa ekspertima samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.

– Izmjene su moguće samo ako eksperti iz Kijeva, koji su u Kontakt grupi, sarađuju sa ekspertima iz Luganska i Donjecka. Tek onda se može govoriti o promjenama ili dopunama sporazuma iz Minska – rekao je Peskov.

Prema riječima Peskova, Zelenski želi da riješi problem Donbasa, ali su za to potrebni volja, politički autoritet i dominacija na ukrajinskoj političkoj sceni.

– Zelenski nije zagovornik rata, dok je bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bio upravo suprotno, personifikacija rata. On ga je i pokrenuo – rekao je Peskov.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko rekao je juče da bi se Kijev mogao vratiti ideji o raspoređivanju UN u Donbas u oblastima koje nisu pod njegovom kontrolom u slučaju da ukrajinsko rukovodstvo prizna da nije ostvaren nikakav rezultat po osnovu sporazuma iz Minska.