Društvo

DALEKO SMO OD TRENDOVA Slavni plaćaju osiguranje za dijelove tijela, kod nas se najčešće osigurava vozilo

Ako volite svog kućnog ljubimca toliko da ga želite osigurati, u Bosni i Hercegovini to možete uraditi vrlo lako. S druge strane, ako ste ponosni na svoje tijelo, kosu, usne, duge noge, glas i želite ih osigurati, kod nas to, nažalost, nećete biti u mogućnosti.

DALEKO SMO OD TRENDOVA Slavni plaćaju osiguranje za dijelove tijela, kod nas se najčešće osigurava vozilo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, popularna egzotična osiguranja, iako su trend u svijetu, kod nas još ne postoje, piše Avaz.

Ali upravo zahvaljujući njima, slavne ličnosti i zvijezde na njima zarađuju milione osiguravajući dijelove svoga tijela. Na taj način privlače i sponzorske ugovore.

Tako je, naprimjer, od svog imena brend napravila popularna Dženifer Lopez, čija je stražnjica osigurana na 27 miliona dolara, dok su noge Maraje Keri procijenjene na milijardu dolara. Prekrasna glumica Džulija Roberts svojim osmijehom od 30 miliona dolara osvojila je publiku i zahvaljujući tome dobila najbolje uloge. Međutim, to su samo neki od ekstravagantnih primjera popularnog trenda u svijetu. 

Popularnom trendu nisu mogli odoljeti ni najpoznatiji sportisti kod kojih su povrede česte, naročito u fudbalu. S obzirom na to da njihova karijera i zarada zavise od nogu, na ovaj potez, među prvima, odlučili su se i Dejvid Bekam i Kristijan Ronaldo. Osigurali su ih na nevjerovatnih 70 miliona dolara odnosno 144 miliona dolara…

S druge strane, zbog pozamašne sume koju je potrebno izdvojiti, naši građani, čini se, takvih želja nemaju.

– Egzotična osiguranja su veoma rijetka, ali i skupa. I u razvijenim zemljama dostupna su za veoma mali broj ljudi. Mi smo daleko od toga. Pratimo svjetske trendove i svjesni smo da je uvođenje novih proizvoda veoma važno za razvoj tržišta osiguranja. Međutim, nove proizvode na našem tržištu je, nažalost, teško plasirati. Trenutno, stanovništvo BiH ima veoma malo znanja o osnovnim proizvodima osiguranja, tako da tržište nije spremno za nove ponude – kazali za Avaz iz ”Grawe osiguranja”.

Ističu da zahtjeva za specifične rizike skoro da i nema, kako kod njih tako i kod ostalih osiguravajućih društava. Zbog niskog standarda, građani mahom osiguravaju samo ono što je osnovno.

Građani BiH najčešće osiguravaju vozila ili tzv. pokretnu imovinu. Stanovi, kuće, vikendice su tek na trećem mjestu. S aspekta vrijednosti imovine, njihovo osiguranje trebalo bi biti ispred vozila – pojašnjavaju iz ovog društva.

Ipak, ima građana kojima nije žao dati novac da osiguraju svoja goveda, svinje, pčele, ribe… Takođe, mnogi vlasnici brodova, svih vrsta letjelica i helikoptera koriste ovaj vid “zaštite” od mogućih šteta.

Bez zaštite bolnice, škole…

Bitno je naglasiti da veliki broj bolnica, škola, javnih ustanova, stanova u zgradama nije uopšte ili nije adekvatno osigurano, jer se putem javnih nabavki “obara” cijena – premija na minimum. Samim tim su rezerve za namirenje šteta od požara, poplava minimalne i nedovoljne. To je jedan od razloga zašto sanacija objekata nakon štete traje predugo ili ovisi o stranim i domaćim donacijama – ističu iz navedenog osiguranja.