Kultura

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Muzej RS na velikoj međunarodnoj izložbi "Nepobjedivi" u Moskvi (FOTO)

Međunarodna izložba „Nepobjedivi“ koja je posvećena Danu sjećanja na žrtve holokausta, otvorena je u Muzeju Pobjede u Moskvi.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Muzej RS na velikoj međunarodnoj izložbi "Nepobjedivi" u Moskvi (FOTO)
FOTO: MUZEJ RS/FACEBOOK

Muzej Republike Srpske kao jedan od partnera u ovom projektu učestvuje sa izložbom „Кoncentracioni logor Jasenovac najveći ustaški logor  smrti“, autora višeg kustosa istoričara Milenka Đorđevića, koja prikazuje masovno stradanje srpskog naroda u najvećem ustaškom logoru tokom Drugog svjetskog rata na teritoriji Jugoslavije. Izložba prikazuje brutalnost zločina sa posebnim osvrtom na stradanje djece.

– Velikim angažovanjem Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, na čelu sa šefom predstavništva, Duškom Perovićem, Muzeju RS omogućeno je učešće  u ovom međunarodnom projektu. U realizaciji izložbe „Nepobjedivi“ pored Muzeja Pobjede i Muzeja RS, učestvovali su „Fond Aleksandra Pečerskog“ kao i muzeji iz Norveške i Slovenije- saopšteno je iz Muzeja.

Izložbu je otvorio direktor Muzeja Pobjede, Aleksandar Školjnik nakon koga se prisutnima obratio direktor Muzeja RS Miladin Savić. Кao dio svečanog otvaranja upriličeno je potpisivanje Protokola o saradnji između Muzeja Pobjede i Muzeja Republike Srpske.

Nakon potpisivanja Protokola o saradnji, prisutnima su se obratili i preživjeli logoraši i potomci žrtava holokausta.

Ovaj međunarodni projekat izazvao je veliku pažnju ruske i svjetske javnosti, a Muzej Republike Srpske učestvovanjem u ovom projektu dao je veliki doprinos obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Izložba „Nepobjedivi“ u Muzeju Pobjede u Moskvi će biti otvorena do 4. marta.