Kultura

Za Dan Muzeja Republike Srpske: Izložba o prošlosti Banjaluke

Muzej Republike Srpske ove godine obilježava 91. godinu rada i postojanja. Povodom Dana Muzeja, u petak će u 19 časova biti predstavljene izložbe „Banjaluka u prošlosti i danas“ i „Banjaluka na starim razglednicama“.

Za Dan Muzeja Republike Srpske: Izložba o prošlosti Banjaluke
FOTO: ARHIV RS I MUZEJ RS
Banjaluka početkom 20. vijeka

Autor ovih izložbi je Liljana Korać.

Muzej raspolaže bogatim fondom predmeta i eksponata, te bibliotečkim fondom. Jedan dio eksponata je izložen u stalnoj postavci, a drugi dio se čuva u depoima. Prvi upravnik Muzeja, Špiro Bocarić, bio je veliki entuzijasta, i za deset godina rada u Muzeju prikupio je veliki broj muzejskih predmeta. Među mnoštvom tih predmeta, nalazio se i veliki broj fotografija koje svjedoče o nekadašnjem načinu života u Banjaluci.

– Povodom Dana Muzeja, odlučili smo da posjetiocima prikažemo dio ove bogate i značajne zbirke fotodokumentacije, predstavljajući izložbe „Banjaluka u prošlosti i danas“ i „Banjaluka na starim razglednicama“. Ove fotodokumentarne izložbe su bile predstavljene u prethodnim periodima u Muzeju RS gdje su izazvale veliko interesovanje građana – izjavila je autorka izložbi Liljana Korać, dokumentarista u Muzeju RS.

Изложбe о прошлости Града, за рођендан Музеја Републике СрпскеДАН МУЗЕЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕМузеј Републике Српске ове…

Posted by Muzej Republike Srpske on Monday, September 20, 2021

Na izložbi „Banjaluka na starim razglednicama“ je prikazano 36 razglednica grada, koje obuhvataju vremenski period od austro-ugarske vladavine do početka Drugog svjetskog rata. Izložba, putem razglednica, otkriva autentičan izgled grada na Vrbasu gdje se vidi kako je grad izgledao krajem 19. i u prvoj polovini 20. vijeka. Vjerno je prikazan izgled grada i okoline, važnijih objekata, ulica.

Banjaluka je grad koji se konstantno razvija i širi, čemu najbolje svjedoče fotografije koje su prikazane na izložbi „Banjaluka u prošlosti i danas“ .

– Na 38 fotografija koje su načinjene iz istog ugla u različitim vremenskim epohama može se vidjeti razvoj grada, građevine, ulice, mostovi. Fotografije ukazuju na veliku transformaciju Banjaluke, iz male varoši u moderan evropski grad – rekla je Ljiljana Korać.

Prihvati notifikacije