Banjaluka

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Položeni vijenci u pomen na jevrejske žrtve u Banjaluci

Polaganjem vijenaca na jevrejsko spomen-obilježje na Novom groblju u Banjaluci, danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Položeni vijenci u pomen na jevrejske žrtve u Banjaluci
FOTO: GRAD BANJALUKA

Uz predstavnike Jevrejske opštine Banjaluka, vijenac je položio i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

-Jevrejska zajednica je na našim prostorima trajala vijekovima i iako nije bila brojna, ostavila je dubok pečat i na kulturu i na razvoj ovih krajeva. Brojne banjalučke porodice bile su poznate u razvoju gradu i njenom istorijatu. Nažalost, jako malo ih je preživjelo Drugi svjetski rat, a i danas su malobrojna zajednica rekao je Radojičić.

On je naglasio da u Banjojluci obnovljen, odnosno izgrađen Jevrejski kulturni centar koji je jedan od simbola tog viševjekovnog prisustva na ovim prostorima.

-Mi i danas održavamo bliske odnose sa državom Izrael i jevrejskom zajednicom. Postoji veliko međusobno razumijevanje, pogotovo kada je riječ o stradanju u Drugom svjetskom ratu – kazao je Radojičić.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

Potpredsjednik Jevrejske opštine Banjaluka Đorđe Mikeš kazao je da se na ovaj Dan kada se obilježava 75 godina od Dana oslobađanja Aušvica, podsjećamo strašnih dešavanja iz Drugog svjetskog rata – Holokausta, u kojem je život izgubilo šest miliona ljudi.

-Trudimo se da odamo počast tim ljudima, ali i da podsjetimo cijeli svijet na to da se zlo više nikada ne desi – rekao je on.

Kako je naveo, u cijeloj BiH tada je preživjelo 30 odsto Jevreja, a kada je riječ o Banjojluci od njih 400 koji su tu živjeli prije Drugog svjetskog rata – njih 340 je stradalo.

Danas Jevrejska opština u gradu ima 115 članova.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se u svijetu obilježava 27. januara, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

UN su se opredijelile da se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava 27. januara – dana kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Prihvati notifikacije