Hronika

Danica Grujičić o stanju povrijeđenih u zločinima u Srbiji "I dalje kritično 2 djevojke, vitalno ugrožena i jedna djevojčica"

Dvije pacijentkinje povrijeđene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva nalaze se u kritičnom stanju, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Pres nakon pucnjava u školi u Beogradu
FOTO: PINK/SCREENSHOT

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navodi da se dvije pacijentkinje povrijeđene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva nalaze u kritičnom stanju. Ukazuje i da je djevojčica, primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, i dalje u kritičnom stanju i vitalno ugrožena. Pacijenti u smederevskoj bolnici nalaze se van životne opasnosti.

“Metak se zadržao u lijevom oku”

– Što se tiče povrijeđenih u pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva, a koji su u KC, dvije djevojke su i dalje životno ugrožene. Djevojci koja je imala povredu glave, iako je postoperativni skener zaista odličan, je nažalost stradalo lijevo oko, tu se zadržao metak. Ona je i dalje sedirana, tako da ne možemo potpuno da procijenimo njeno stanje dok ne počnemo da je budimo – navodi Grujičićeva.

Devojka koja je imala višestruke povrede trbuha, je takođe kritično, dodaje ministarka i ukazuje da njoj danas slijedi još jedna intervencija.

Pročitajte još

– Momak koji je imao povredu femoralnih arterija i vena na nogama, prebačen je na Kliniku za vaskularnu hirurgiju, moraće da dobije još neke dodatne intervencije. Čovjek koji je imao povredu grudnog koša i povredu kičme je stabilno za sada, ekstubiran je i svjestan. Ja sam sa njim pričala, ali ima paraplegiju nažalost. Što se tiče momka koji je došao iz Smedereva urađena je torakalna drenaža, on je isto stabilan i ekstubiran – navodi Grujičićeva.

Ukazuje da je pacijent koji se nalazi u KBC “Dragiša Mišović” još uvijek na potpori, kako bi mu se održavao pritisak.

– Što se tiče momka koji je u zemunskoj bolnici, on je imao opsežne ortopedske povrede koje su zbrinute, njemu slijedi još bar jedna ili dvije operacije i svima njima nažalost, sem onih koji su pušteni kući najvjerovatnije slijedi još po neka operacija – navodi ministarka.

Pucnjava u osnovnoj školi na Vračaru u Beogradu
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Pacijenti u smederevskoj bolnici van životne opasnosti

Prema njenim riječima, djevojka koja je imala povredu podlaktice, a koja nije mogla da se sačuva je u dobrom stanju.

– Ona je fantastično. To dijete je nevjerovatno, takvi ljudi nas uvijek obraduju, nevjerovatan psihički sklop te djevojke i ja joj zaista želim brz oporavak. Robotika se razvija i sve ostalo, moći će ona da koristi ruku – kaže ministarka.

Pacijent koji je imao povredu noge i grudnog koša je stabilan, dodaje Grujičićeva.

Ukazuje da se povrijeđeni u smederevskoj bolnici nalaze van životne opasnosti.

– Bila sam u Smederevu i oba momka su dobro, jednog sam zatekla na hodniku, a drugi ima povredu potkoljenice. To je sve zbrinuto, kolege u smederevskoj bolnici su zaista odlično odreagovale – navodi ministarka.

Devojčica u Tiršovoj u kritičnom stanju

Navodi da su dva dječaka koja su povrijeđena u pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a koja su imala povrede mekog tkiva juče puštena kući, prenosi Blic.

Ukazuje da je stanje djevojčica koja se nalazi u Tiršovoj i dalje teško.

– Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija ono što se moglo, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve -navodi ministarka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije