Biznis

DANSKA KOMPANIJA TUŽI GUGL Tvrde da nepravedno favorizuje svoje oglase za posao

Danska kompanija za onlajn traženje posla Džobindeks podnijela je danas žalbu protiv Gugla antimonopolskom regulatoru Evropske unije, navodeći da američka firma nepravedno favorizuje sopstveni servis za traženje zaposlenja.

DANSKA KOMPANIJA TUŽI GUGL Tvrde da nepravedno favorizuje svoje oglase za posao
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ova žalba bi mogla da podstakne šeficu EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager da ubrza postupak istrage pomenutog Guglovog servisa, tri godine nakon što je ta usluga ove kompanije prvi put stavljena pod lupu regulatora. Od tada, EU nije preduzela nikakve konkretne mjere po ovom pitanju, prenosi Rojters.

Evropska komisija i Gugl nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Pročitajte još

Gugl, kojeg je Vestagerova kaznila sa više od 8,0 milijardi evra (8,4 milijarde dolara) poslednjih godina zbog raznih antikonkurentskih praksi, ranije je saopštio da radi na promijeni te usluge u Evropi nakon pritužbi konkurenata koji nude onlajn servise traženja zaposlenja.

Servis “Google for Jobs”, koji je 2018. godine pokrenut u Evropi, izazvao je 2019. kritike 23 veb-sajta za traženje posla, koji su naveli da su izgubili udio na tržištu jer je američki gigant za onlajn pretragu navodno iskoristio svoju tržišnu moć da favorizuje svoj novi servis.

Kompanija Džobindeks, jedna od 23 koje su ustale protiv Gugla prije tri godine, saopštila je da je Gugl antikonkurentskim sredstvima okrenuo visoko konkurentno dansko tržište radnih mjesta prema sebi.

Osnivač i glavni izvršni direktor Džobindeksa, Kare Danijelsen, izjavio je da je njegova kompanija izgradila najveću bazu podataka o radnim mjestima u Danskoj prije nego što je Gugl ušao u taj segment i da je u kratkom vremenskom periodu izgubila 20 odsto od ukupnog obima pretraga zbog “inferiorinijeg Guglovog servisa“, koji američka firma stavlja na vrh strane

Prihvati notifikacije