Politika

"Debakl Kurtija i zemalja Kvinte" Vučić tvrdi da se dogodio miran politički ustanak srpskog naroda na Kosovu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su rezultati na lokalnim izborima na sjeveru Kosova održanim u nedjelju pokazali da se dogodio miran politički ustanak srpskog naroda na Kosovu koji više neće da trpi isključivo nametnuta rješenja, zulum, maltretiranje, ranjavanje i upucavanje samo da bi dobio pohvalnu rečenicu iz Brisela ili Vašingtona.

Aleksandar Vučić
FOTO: MILOS MISKOV/ANADOLIJA

Vučić je u obraćanju naciji povodom tih izbora istakao da nije u pitanju samo poraz premijera Kosova Aljbina Kurtija i njegovog režima, nego tektonske promjene kojima je srpski narod na Kosovu pokazao da traži potpuno drugačiji pristup prije svega međunarodne zajednice, odnosno zapadnih sila, veće poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rješenja.

Vučić je naglasio da je od 45.095 upisanih u birački spisak, na izbore izašlo ukupno 13 Srba, od kojih je dvoje reklo da su “greškom izašli na izbore”.

Ukazao je da to znači da je glasalo 0,029 odsto Srba upisanih u birački spisak i naveo da u opštini Zubin Potok nije glasao nijedan Srbin, a da je u Kosovkoj Mitrovici glasalo dvoje, u Leposaviću sedmoro, a u Zvečanu četvoro Srba.

Pročitajte još

Vučić je rekao i da je glasalo značajno manje Albanaca nego na izborima 2021. godine i ocenio da su izbori pokazali “debakl Kurtija i zemalja Kvinte” jer su ga te države “hrabrile i sebe lagale da je problem u kriminalnim srpskim organizacijama u Beogradu”.

Aleksandar Vučić
FOTO: MILOS MISKOV/ANADOLIJA

Predsjednik Srbije je ocenio da su izborni rezultati “istorijski rezultat” jer se od završetka Drugog svjetskog rata nikada u Evropi nije desilo da na izborima na kojim je trebalo prije svega da učestvuje jedna nacija izlaznost bude 0,029 odsto.

Dodao je da su izbori pokazali “ogromno jedinstvo srpskog naroda, disciplinu i odgovornost Srba kakva nije viđena u savremenoj istoriji srpskog naroda”.

Ocijenio je da su se Srbi sa Kosova ponašali kao “veoma snažan narod koji zna pod kakvim je pritiscima i sa kakvim se prijetnjama suočava” i da su pokazali “odlučnost i volju da se suprotstave okupacionim gaulajterima” na potpuno miran način i najdostojanstvenije moguće.

– Najznačajnia poruka izbora nama i cijelom svijetu je da suštinskog dijaloga uopšte nema, mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire koji uvijek moraju da idu u prilog Prištini jer Kvinta podržava nezavisno Kosovo – kazao je Vučić.

Istakao je da je 99,97 odsto Srba na Kosovu pokazalo da im je “otadžbina Srbija mnogo važnija od vlasti” i da ih “niko sa Zapada nije slušao”, ali i da Beograd ponekad nije dovoljno razumio u koliko se teškoj poziciji nalaze.

– Naš narod je referendumski i plebiscitarno rekao u kojoj zemlji živi, koga neće na sjeveru Kosova i Metohije, jer su izbori bili za četiri sjevernokososvske opštine, ali i pokazao da svijet ništa nije razumio – rekao je Vučić.

Ocijenio je da je nastupila potpuno “nova politička realnost” u kojoj će Srbija morati da se ponaša drugačije i da Kurti nije razumio šta se dogodilo već misli da će sa 400 glasova ljudi, koji uglavnom ne žive u Severnoj Mitrovici, upravljati tim gradom.

– Sa tih 400 glasova (Kurti, op.a.) će da upravlja Severnom Mitrovicom, da ima svog okupacionog gaulajtera. Pa može, sve može, samo nemojte poslije toga ništa da tražite od Srba – poručio je Vučić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu