Hronika

Detalji jezivog zločina u školi u Beogradu: Od 57 metaka, 34 pogodila žrtve, dječaka ubicu otac naučio da puca

Kosta K. (13), dječak koji je u srijedu ujutru ubio osam školskih drugova i čuvara Dragana Vlahovića u OŠ "Vladislav Ribnikar", prema zapanjujućim podacima, od 57 metaka koje je ispalio, žrtve je pogodilo čak 34, dok za sada nije poznato koliko je hitaca pogodilo povrijeđene.

Pucnjava u Beogradu u školu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Prema saznanjima, ali i kako se vidi na snimcima nadzornih kamera, kobnog dana je Kosta ušao beogradsku školu sa rancem na grudima koji je bio otvoren.

Kako se saznaje, tada je sreo čuvara Dragana Vlahovića sa kojim je razgovarao, a nakon kratkog razgovora, izvadio je pištolj i ispalio hitac.

– Udaljenost na kojoj je čuvar Dragan Vlahović stajao u odnosu na Kostu je oko devet metara! – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Kako se saznaje, čuvara Vlahovića je jedan metak pogodio u grudi zbog čega je pao na zemlju.

Dječak se tu nije zaustavio već je, prema informacijama, pogodio dvije dežurne učenice i treću koja se našla na hodniku škole. Kada je ubio treću djevojčicu, K. K. je izvadio okvir pištolja i bacio ga. Iz ranca je izvukao novi okvir i ušao u učionicu gdje je pucao po svima – kaže izvor.

Prema ovim informacijama, način na koji je Kosta počinio zločin i sposobnost da precizno puca sa samo 13 godina pokazuje da velika odgovornost leži u tome što je njegov otac Vladimir, od dječakove 12. godine Kostu vodio u streljanu, ali zajedno sa njim trenirao takozvani “Airsoft”, odnosno vojno-taktičke simulacije.

Pročitajte još

Dječakov otac, Vladimir Kecmanović, inače poznati beogradski ljekar, na svom Fejsbuk profilu, rado se hvalio svojim prijateljima jer je objavljivao fotografije sa treninga “airsofra”.

Kako je moguće vidjeti na njegovom Fejsbuk profilu, on prati nekoliko stranica koje su posvećene ovoj vojno-taktičnoj simulaciji.

Na fotografijama na kojima je označen, a objavljene su na Fejsbuk profilima, vidi se otac Koste u punoj ratnoj opremi – lažnim vojničkim uniformama, ali i različitim replikama oružja u rukama.

On je u jednom trenutku, prema informacijama, odlučio i da sina uključi u ovaj hobi, međutim, umjesto zajedno provedenog vremena, sina je obučio da rukuje oružjem i time mu pomogao da precizno ubije devetoro ljudi.

Detaljno iznosio odbranu

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu je danas je u toku dana saslušan Vladimira Kecmanovića (48) koji se sumnjiči da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina Kostu, da rukuje vatrenim oružjem i municijom tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbao gađanje meta i vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima samo 13 godina i da takva obuka i aktivnost ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, Vladimir Kecmanović je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih osoba, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja za koje osumnjičeni Vladimir posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbijeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Kosta Kecmanović, pucnjava, škola, Beograd
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Negirao djela koja mu se stavljaju na teret

Dijete je oružje i municiju ponijelo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, koju inače pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i ubio radnika obezbjeđenja i osam učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao počinjenje krivičnog djela i detaljno je iznio odbranu. Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svjedoke, da ne bi ponovio krivično djelo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti, piše Blic.

12 godina robije za tatu

Vladimiru se na teret stavlja krivično djelo – teška djela protiv opšte sigurnosti zbog čega mu je zaprijećena kazna zatvora od 12 godina!

Za ovo djelo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprijećena je 12 godina robije!

– Ukoliko je nastupila teška tjelesna povreda neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila jednog ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina – kaže Ristović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije