Svijet

DETALJI SMRTI VOLONTERA Umro nakon VAKCINE PROTIV MENINGITISA, istraživanje cjepiva protiv korone se NASTAVLJA

Zdravstvene službe Brazila saopštile su da je preminuo volonter, koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone britansko-švedske kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu.

DETALJI SMRTI VOLONTERA Umro nakon VAKCINE PROTIV MENINGITISA, istraživanje cjepiva protiv korone se NASTAVLJA
FOTO: WU HONG/EPA

Međutim, program biti nastavljen, jer je on bio dio kontrolne grupe, kojoj je data vakcina za meningitis.

– Ispitivanja vakcine protiv kovid-19 kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu u Brazilu bilo bi obustavljeno da je dobrovoljac, koji je umro, bio dio aktivne grupe – rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Ovaj komentar nagovještava da je dobrovoljac bio dio uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa, konstatuje Rojters.

Pročitajte još

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos smrti volontera, prenio je Rojters.

Učesnicima i istražiteljima nije rečeno u kojoj su grupi.

Nema razloga za zabrinutost

Federalni Univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopštenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

I sa Univerziteta Oksford potvrđeno da će će nastaviti rad na razvoju vakcine i da je nezavisnom istragom utvrđeno da nema razloga za zabrinutost kada je riječ o bezbjednosti programa.

– Poslije pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je riječ o bezbjednosti kliničkog razvoja, a i brazilski regulator je u nezavisnoj istrazi došao do zaključka da treba nastaviti sa programom – saopšteno je iz Univerziteta u Oksfordu.

Testiranje vakcine protiv korone se nastavlja

Oksfordski Univerzitet je u septembru saopštio da će se testiranje vakcine protiv korona virusa u saradnji sa farmaceutskom kućom Astra Zeneka nastaviti, nakon što je zaustavljeno kada se jedan od ispitanika razbolio.

Sa Oksforda su u septembru prvo objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su dodali da je zapaljenska promjena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika bila povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine koja je jedan od favorita za vakcinu protiv korone.

Treća faza kliničkih ispitivanja obavlja se u Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoj Africi.