Svijet

OPERACIJA GLOBALNIH RAZMJERA Dogodine distribucija oko DVIJE MILIJARDE doza vakcine

Svjetski lideri obećali su da će obezbijediti fer distribuciju nove anti-kovid vakcine, ali sljedeće godine svakako predstoji operacija ogromnih razmjera - distribucija oko dvije milijarde doza vakcina, saopšteno je danas iz UNICEF.

OPERACIJA GLOBALNIH RAZMJERA Dogodine distribucija oko DVIJE MILIJARDE doza vakcine
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Ova organizacija je uspostavila saradnju sa 350 avioprevoznika i brojnim transportnim kompanijama kako bi se vakcine i oko milijardu špriceva dostavili siromašnim zemljama kao što su Burundi, Avganistan i Jemen u okviru Kovaks, plana svjetske raspodjele vakcina na kojem UNICEF radi sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), prenio je Rojters.

Plan Kovaks kojim ko-rukovode GAVI, grupa za vakcine, SZO i Koalicija za epidemijsku pripravnost i inovacije, osmišljen je s ciljem da se vlade širom svijeta obeshrabre i odustanu od skladištenja zaliha anti-kovid vakcina.

Pročitajte još

Na samitu G-20 proteklog vikenda lideri 20 najrazvijenijih zemalja svijeta založili su se za fer distribuciju i vakcine protiv kovida-19, i testova, i drugih lekova za tretman kovid pacijenata po najsiromašnijim zemljama.

Distribucija vakcina nije bila fer ni prije ove pandemije pa je oko 20 miliona novorođenčadi ostalo uskraćeno za vakcinacije koje su mogle da spriječe teška oboljenja, invaliditet ili smrt.