Hronika

DETALJI TRAGEDIJE NA DUNAVU Isplovili po mraku u plastičnom čamcu, jedan nestali je neplivač, drugom žena trudna

Čamac koji se sinoć prevrnuo na Dunavu sa četiri osobe, od kojih je jedna uspjela da dopliva do obale, a troje se i dalje vode kao nestali, i dalje nije pronađen, ali kako se nezvanično saznaje, u pitanju je plastični tip čamca "Tri princeze".

Policija na Dunavu
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER

Meteorološki uslovi su sinoć oko 22.30 kada se nesreća dogodila bili vrlo nepovoljni za plovidbu, a temperatura vode je oko sedam stepeni Celzijusa. U takvim uslovima, hipotermija organizma je izvjesna, navodi se.

Kako Blic saznaje, Mane Knežević (37), jedini putnik koji je isplivao na obalu je otpušten kući nakon pregleda u medicinskoj ustanovi.

Nezvanično se saznaje i da se pretpostavlja da su muškarci na čamcu bili pod dejstvom alkohola.

Tip čamca “Tri princeze” može se naći u različitim oblicima, ali glavna karakteristika mu je da je u pitanju usko i plitko plovilo.

Renato Grbić, alas sa Dunava poznat kao heroj koji decenijama spasava davljenike ispod Pančevačkog mosta, ispričao je za Blic da je pomenuti čamac vrlo nestabilan.

FOTO: DEJAN BRIZA/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BRIZA/RAS SRBIJA

– Ovdje je bilo više od 25 policajaca koji su izašli na teren. Jutros je došao i brat jednog od nestalih momaka sa suprugom. Onda smo brat i ja krenuli sa njima u potragu lijevom obalom dok su isto rečna policija i žandarmerija bili u potrazi. Iz Pančeva je došlo 3-4 čamaca sa drugarima momaka. Sve je i dalje nezvanično, tu je i ekipa Sektora za vanredne situacije. Nadamo se najboljem. Juče je košava jako duvala, rijetko ko može taj čamac da pređe kako je uzak i plitak, a kako ih je bilo četvoro to je dodatna otežavajuća okolnost – rekao je Grbić.

Jedan nestali muškarac neplivač

Prema nezvaničnim informacijama, jedan muškarac sa čamca je bio neplivač, a njegov pojas su pronašli nekoliko stotina metara od Pančevačkog mosta.

– Takođe prema nezvaničnim informacijama, kada se čamac prevrnuo trojica su se držala za njega dok se muškarac koji je isplivao “osilio” i krenuo da pliva ka obali – dodao je Grbić.

Kako Blic saznaje na licu mjesta, svi momci su porodični ljudi, a jednom je žena trudna.

Spasilac pored Dunava
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER

U trenutku prevrtanja čamca na Dunavu, sa Brankovog mosta je u Savu skočila i žena iz Bjelorusije A. D. (34) koja takođe nije pronađena pa je riječna policija u gotovo isto vrijeme dobila dva poziva.

Uz Jedinicu za bezbjednost na rijekama, angažovan je i čamac i pripadnici Sektora za vanredne situacije, kao i interventna patrola.

Pročitajte još

Podsjetimo, čamac na kojem su bile četiri osobe prevrnuo se u Dunav kod Ade Huje na kilometar od Pančevačkog mosta, sinoć oko 22.30.

Mane Knežević (37), prema riječima očevidaca, bio je izgreban i blatnjav kada se dokopao obližnjeg šiblja i zatražio pomoć.

Tri nestale osobe su Miloš Marković (37), Nenad Trivković (35) i Milan Nikolić (36).

Kako se saznaje, do nesreće je najvjerovatnije došlo usljed jake košave i velikih talasa na Dunavu, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije