Svijet

DETALJI UŽASNOG ZLOČINA U PARIZU Imam i otac đaka proglasili osvetu zbog karikatura Muhameda

Francuskog profesora Samuela Patija je u Parizu ubio tinejdžer porijeklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio je i objavio na društvenim mrežama.

DETALJI UŽASNOG ZLOČINA U PARIZU Imam i otac đaka proglasili osvetu zbog karikatura Muhameda
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

Pati je ubijen u petak popodne, kad se vraćao kući iz škole u kojoj predaje.

Islamski propovjednik i otac učenice koja je pohađala školu u kojoj je predavao ubijeni nastavnik proglasili su fatvu zbog pokazivanja karikatura Muhameda na nastavi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Žerald Darmanin.

– Oni su očito proglasili fatvu protiv profesora – rekao je Darmanin u intervjuu, prenosi Index.

Podsjećamo, francuskog profesora Samuela Patija je u Parizu ubio tinejdžer porijeklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio je i objavio na društvenim mrežama. Pati je ubijen u petak popodne, kad se vraćao kući iz škole u kojoj predaje, prenosi “Le Parisien”.

Otac učenice iz škole u kojoj je predavao Pati, kao i jedan islamski propovjednik kojeg francuski mediji opisuju kao radikalnog islamista, uhapšeni su nakon brutalnog smaknuća profesora jer su proglasili fatvu protiv Patija.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

Otac 13-godišnje učenice, Brahmin Čnina, je zbog Patijevog pokazivanja karikatura Muhameda tijekom predavanja o slobodi govora pozvao na “mobilizaciju” protiv profesora te je zatražio da mu se da otkaz u školi.

Čnina je na društvenim mrežama objavio nastavnikovo ime i prezime te adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana prije napada, prenosi Index.hr.

Na mobilnom telefonu osumnjičenog ubice, 18-godišnjeg Aboulaha Anzorova, koji je ubijen u okršaju s policijom, pronađena je fotografija profesora Patija i poruka u kojoj priznaje ubistvo.

Svjedoci su ispričali kako je ubica viđen u petak u školi, pri čemu je ispitivao učenike gdje može da pronađe Patija.

Francuska policija uhapsila je 11 osoba, među kojima su islamski propovjednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

Pročitajte još

Istražitelji nisu objavili je li je ubica imao ikakve veze sa školom ili je djelovao nezavisno zbog objava na društvenim mrežama. No, deo njegovih rođaka je među uhapšenima, a njegova polusestra se 2014. priključila Islamskoj državi. Njena trenutna lokacija je nepoznata.

Juče su širom Francuske održani skupovi u znak podrške Samuelu Patiju. Veliki aplauz odjeknuo je na Place de la République u središtu Pariza, a okupljeni su nosili transparent “Je suis enseignant” (ja sam nastavnik).

Predsjednik Emmanuel Makron rekao je da je napad imao sva obilježja “islamističkog terorističkog napada” i da je učitelj ubijen jer je “podučavao o slobodi izražavanja”.

Trg u Parizu prepun je ljudi koji su se okupili u znak podrške Patiju. Nakon minuta ćutanja otpjevana je francuska himna Marseljeza.

Slični skupovi održani su u Lionu, Tuluzu, Marselju, Strazburu, Bordou i drugim gradovima.