Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIGITALIZACIJA SPAS ZA LJUDE SA INVALIDITETOM Neophodne obuke za samozapošljavanje

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: RAS Srbija

Epidemija korona virusa i ekonomska kriza, koju je ona izazvala, pojačala je jaz između bogatih i siromašnih u BiH, a marginalizovane grupe, poput osoba sa invaliditetom, gurnuo još dublje na marginu.

Ipak, učesnici veb debate o socijalnim pravima i digitalizaciji u doba korone, koju su  organizovali Fondacija “Fridrih Ebert” u BiH i Banjalučki centar za ljudska prava, poručuju da ova kriza za ljude sa invaliditetom može biti i prilika.

Digitalizacija, tvrde oni, može ovim kategorijama donijeti benefite, samo ako se pravilno usmjeri.

– Oni ne mogu da učestvuju u našem digitalnom svijetu na isti način kao drugi. Posebno je potrebno digitalno opisminjavanje socijalno isključenih kategorija, koje imaju i neki invaliditet, ali na način u kojem se vodi računa o njihvim potrebama. To jeste dug proces, ali može doneti prava rješenja – rekla je direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, Ranka Ninković Papić. Ona je podsjetila da u BiH još nije uspostavljen čak ni registar ljudi sa invaliditetom, niti registar socijalnih davanja.

Učesnici debate su istakli das u ovakvi program neophodni, kako bi osobe sa invaliditetom bile osposobljene i motivisane za socijalno preduzetništvo ili  samozapošljavanje kroz frilensing i rad od kuće pod standardizovanih uslovima.

Da je to jedini izaz, svjedoči između ostalog i podatak da u Srbiji 90 odsto poslodavavaca odbija da prilagodi radna mesta za radniek sa invaliditetom, a ni u drugim zemljama u okruženju situacija nije mnogo bolja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO