Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIGITALNA AKADEMIJA ZA MAME Projekat ekonomskog osnaživanja žena

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Profimedia

Još 40 nezaposlenih žena će ove godine dobiti priliku da besplatno pohađaju „Digitalnu akademiju za mame“ i obuče se za jedno od traženijih zanimanja na tržištu.

Udruženje građana “Centar za mame” nastavlja sa prošlogodišnjim pilot projektom obuke iz digitalnog marketinga koji je, kako ističu, pokazao odlične rezultate na polju edukacije i ekonomskog osnaživanja žena. Projekat je prošao na javnom pozivu Gradske uprave i biće podržan iz budžeta sa 5.000 KM.

Prijaviti se mogu žene koje žive na teritoriji Banjaluke, prvenstveno mame koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, i koje imaju osnovna znanja o upotrebi računara ili se bave nekom kućnom radinošću. Rok za prijavu je od 15. do 30. avgusta. Treba poslati kratku prijavu na mejl: [email protected]

– Uz podršku Grada i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, lani je Digitalnu akademiju završilo skoro 60 mama. Projekat je u Gradu proglašen kao jedan od najboljih i dobili smo podršku i ove godine na naše zadovoljstvo. Sada smo prošilirili ciljnu grupu, te se pored nezaposlenih mama iz Banjaluke, koje se nalaze na evidenciji Biroa, mogu prijaviti i žene koje se bave nekim vidom kreativnog posla ili kućne radinosti, koje imaju kvalitetne proizvode ali ih ne znaju predstaviti i prodati – precizirala je predsjednica skupštine udruženja Nikolina Aničić.

Edukacija će biti organizovana kroz četiri modula iz oblasti: osnove interneta i marketinga, digitalni marketing, društvene mreže, kako funkcionišu veb stranice,  izrada fejsbuk i instagram poslovne stranice, upoznavanje sa mogućnostima pretraživača, otvaranje Jutjub kanala, kao i osnove dizajna. Za mame koje izrađuju svoje proizvode biće organizovana dodatna radionica profesionalnog fotografisanja kako bi što bolje predstavile proizvode na društvenim mrežama.

Foto: Shutterstock

Časovi kreću u septembru. Nakon završenog kursa, polaznice će moći napraviti kompletnu kampanju, mini startegiju te planove i analitiku vođenja raznih kanala kako za sebe tako i za privredne subjekte.

Prednost digitalnog marketinga, kako naglašavaju iz Centra, jeste što se može raditi sa bilo koje lokacije, pa i od kuće. Potreba za ovim kadrom se svakim danom povećava, a mame će biti u mogućnosti da pored vođenja domaćinstva i brige o djeci pronađu angažman koji će doprinositi egzistenciji porodice. Osim finansijskog aspekta, važno je i vraćanje dostojanstva i samopouzdanja ženama te stvaranje osjećaja vrijednosti i pripadnosti.

Nakon prošlogodišnje Akademije, 30 odsto žena je, kažu, nastavilo da se edukuje u ovoj oblasti, a neke od njih su pokrenule vlastite blogove, portale, vode društvene mreže za svoje potrebe ili za druge klijente.

– Prilikom rada s prethodnim grupama došli smo do zaključka da se 20 odsto prijavljenih žena bavi nekom vidom kućne radinosti: izradom nakita, proizvoda za bebe i decu, dekupažom, ali ne poseduju znanja i vještine da svoje proizvode plasiraju na tržište – precizirala je Aničićeva.

Jedna od prošlogodišnjih polaznica je i novinarka Jelena Bjelica, koja je nakon završetka edukacije pokrenula na Fejsbuku stranicu “Moje dijete – časopis za roditelje”. Osim što majke i očeve svakodnevno informiše o temama i problemima iz savremenog roditeljstva, ona je uz veliku podršku javnosti uspjela da se izbori da lijek za čuvanje trudnoće utrogestan bude besplatan za trudnice.

– Moja stranica je rezultat projekta Digitalna akademija, tako da bih svim mamama, koje su trenutno nezaposlene, najiskrenije preporučila da se prijave i nauče mnogo korisnih stvari o digitalnom marketingu – kaže ova mlada majka.

Nezaposlenost

Iz Centra su pozvali i male preduzetnike, vlasnike pekara, kafića, kozmetičkih salona koji imaju potrebu za vođenjem društvenih mreža da se jave, kako bi digitalnim mamama obezbijedili kvalitetnu praksu, ali i dogovorili potencijalnu poslovnu saradnju na obostrano zadovoljstvo.

– Problem nezaposlenih žena je osjećaj da su same, obilježene etiketom „na birou“, te nemaju osjećaj pripadnosti nekoj zajednici. Kada su same ne osjećaju se dovoljno hrabre da naprave veće promjene u životu i prepuštene su svakodnevnim obavezama oko djece i porodice. Ovakav projekat nudi mogućnost ženama da napreduju, da se edukuju i da pored porodičnih obaveza imaju priliku da rade i zarađuju – naglasila je Nikolina Aničić.

Na Birou u Banjaluci u maju je bilo evidentirano 12.813 žena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO