Možda to nije slučaj kod vas, ali mnogima je jednostavno lakše da se prijave preko Gugla umjesto da prolaze kroz čitavu proceduru kreiranja novog naloga na nekom sajtu.
Vjerovatno redovno koristite neke servise na koje ste prijavljeni preko Gugla, ali postoji i mogućnost da ste napravili mnoštvo konekcija na koje ste jednostavno zaboravili. To ne znači nužno da nešto nije u redu, ali ipak vrijedi provjeriti s vremena na vrijeme. Možda ćete pronaći stare aplikacije koje više ne koristite ili servise na koje ste zaboravili, a kojima više uopšte nije potreban pristup vašem nalogu.
Srećom, Gugl vam pruža jedno mjesto na kojem možete sve da ih pregledate, piše Neowin.
Evo šta treba da uradite:
1. Otvorite stranicu svog Gugl naloga (Google Account)
2. Idite na stavku “Linked apps” (Povezane aplikacije)
3. Pronađite aplikaciju ili servis koji želite da pregledate
4. Izaberite je/ga da biste vidjeli kakvu vrstu veze ima i čemu sve može da pristupa
5. Ako koristi opciju “Sign in with Google” (Prijavi se preko Gugl), kliknite na “See Details” (Pogledajte detalje) i izaberite “Stop using Sign in with Google”
6. Ako ima pristup podacima vašeg Guglnaloga, izaberite “Remove access” (Ukloni pristup)
7. Ako je u pitanju povezani nalog, izaberite “Delete link”
8. Ako želite da izbrišete sve konekcije, možete izabrati “Delete all”
9. Potvrdite svoj izbor.
Tačna opcija koju ćete vidjeti zavisi od načina na koji je ta aplikacija povezana sa vašim Gugl nalogom.
Sada, imajte na umu da ako uklonite opciju “Sign in with Google”, vaš nalog na tom spoljnom servisu (kod treće strane) neće biti izbrisan. Vi samo uklanjate Gugl kao metod prijavljivanja. Dakle, ako i dalje želite da koristite taj servis bez Gugla, obavezno prvo podesite neki drugi način prijavljivanja, kao što je lozinka ili drugi podržani metod. U suprotnom, možda ćete morati ponovo da povežete svoj Gugl nalog samo da biste se vratili unutra.
Takođe, uklanjanje pristupa podacima vašeg Gugl naloga znači da aplikacija više ne može da čita ili koristi Gugl podatke kojima ste joj ranije dali dozvolu da pristupa. Na primjer, ako je aplikacija imala pristup vašim fajlovima na Google Driveu ili Calendaru, taj link će prestati da radi čim ga uklonite.
Međutim, ovo prekida samo budući pristup. Time se automatski ne brišu sve informacije koje je aplikacija možda već preuzela ili uskladištila na sopstvenim serverima. Ako želite da i ti podaci budu izbrisani, možda ćete morati to da uradite kroz samu aplikaciju ili da kontaktirate njenog programera.
Naravno, ovdje govorimo samo o ograničavanju pristupa podacima vašeg Gugl naloga za spoljne aplikacije i servise. Ali ako želite da sam Gugl prikuplja manje vaših podataka, to je već sasvim druga priča. Za početak, možete isključiti Džeminaj u pretraživaču Krom ili koristiti onu verziju Kroma koja ne zahtijeva Gugl nalog, prenosi B92.
Saznajte sve o najvažnijim vijestima i događajima, pridružite se našoj Viber zajednici ili čitajte na Google News.