Hronika

DIGITALNIM PREVARAMA UZIMALI NOVAC Amerika traži izručenje 11 osoba, među njima i trudnica u devetom mjesecu

Odluka o izručenju jedanaest ljudi koji su uhapšeni u Nišu zbog navodne digitalne prevare koja je američke državljane koštala 70 miliona dolara, biće donijeta 30. septembra kada će Viši sud u Beogradu odlučiti po molbi američkih vlasti koja je u ovu pravosudnu ustanovu stigla 18. septembra.

DIGITALNIM PREVARAMA UZIMALI NOVAC Amerika traži izručenje 11 osoba, među njima i trudnica u devetom mjesecu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Četvoro od jedanaest optuženih za digitalnu prevaru zastupaju niški advokati Miloš Petrović i Milan Petrović, koji se protive njihovom izručenju u Ameriku.

Izručenje državljana Srbije, Americi je pravno zasnovano jer je 2016. godine potpisan sporazum o tome koji je 2018. godine ratifikovan a od prošle godine je počeo da se primjenjuje.

Po tom osnovu je 18. septembra stigla zamolnica Višem sudu u Beogradu kojom SAD traži izručenje jedanaestoro optuženih za digitalnu prevaru koji imaju boravište u Nišu.

– Saslušanje je bilo zakazano već za 21. septembar, prvog radnog dana nakon vikenda, pa smo zatražili odlaganje kako bismo mogli da se pripremimo za saslušanje. Ono što takođe smatramo problemom je što smo imali obećanje da će nam uz ovaj zahtjev biti dostavljeni dokazi i optužnica protiv naših klijenata kako bi mogli o njima da se izjasnimo što se nije desilo. Iz tog razloga ne znamo ni ko su niti za koliko su oštećeni američki državljani navodne žrtve digitalne prevare – objašnjava Miloš Petrović.

Ističe da i optuženi, koji su u pritvoru, imali vrlo kratak rok da se upoznaju sa zahtjevom za izručenje, što je bio joj jedan od razloga da advokati zatraže odlaganje.

FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

– Oni su u ponedjeljak u 11 sati dobili zahtjeve, a saslušanje je trebalo da bude u 12… Imali su samo sat vremena da se upoznaju sa dokumentom na 50 strana. Iz tog razloga odlučivanje je po zmolbi odloženo za 30. septembar. Ukoliko odluka Višeg suda bude pozitivna, imamo pravo da se u roku od tri dana na nju žalimo – objašnjava Petrović.

Obrazlažući razloge protiv izručenja naših državljana, naglašava da je srpsko pravosuđe potpuno u stanju da sprovede postupak protiv osumnjičenih, prenosi Telegraf.

– Naš zakon prepoznaje ovo krivično djelo, imamo tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, i sud koji se bavi ovom materijom. Sa druge strane, s obzirom na to da su imali boravište u Srbiji, ispunjen je uslov da se sudi prema mjestu izvršenja krivičnog djela bez obzira na to što su oni djelovali preko interneta koji ne poznaje teritorijalne granice. Ako im bude suđeno u Americi, biće im uskraćena prava, morali bi da pristanu na branioce koji im budu dodeljeni jer zbog visokih tarifa, ne bi mogli da angažuju izabranog advokata – kaže Petrović.

Ono što situaciju dodatno komplikuje je što je jedna od optuženih programera, u devetom mjesecu trudnoće, te što se bez obzira na takvo stanje nalazi u pritvoru. Radi se o državljanki Filipina koja ima tri maloljetna djeteta, a čiji suprug, koji je takođe uhapšen ima i srpsko i australijsko državljanstvo. Tražili smo da se prema njoj primjeni blaža mjera, da pritvor izdržava u kućnim uslovima uz mjeru elektronskog nadzora, ali nam to nije uvaženo – rekao je Petrović.

Svih jedanaestoro, među kojima osim Srba ima i državljana Crne Gore, Australije i Filipina uhapšeno je jula ove godine u Nišu. Kako je tada saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, oni se sumnjiče da su preko interneta kreirali najmanje šesnaest lažnih investicionih platrormi posredstvom kojih su tražili investitore po cijelom svijetu, a nakon što bi prebacili novac, gasili su postojeće a otvarali nove.